Opinie

'Het volk ziet in iedereen een egoïst'

De burger gelooft niet meer in oprechte bedoelingen. Trainers, ministers, doktoren; iedereen waar men vroeger naar opkeek, is tegenwoordig een zakkenvuller. Dat betoogt schrijver en vk-columnist Lars Anderson.

Oud-PSV-trainer Fred Rutten arriveert samen met zijn selectie bij trainingscomplex De Herdgang, waar zij worden opgewacht door honderden boze fans. Beeld anp

Het zag er treurig uit: op een bospaadje in het midden van nergens stond de gestrande PSV-bus. Eromheen een handjevol boze toeschouwers, met in het midden van hen de inmiddels ontslagen coach Fred Rutten. 'Wat denken jullie nou; dat ik niet teleurgesteld ben?' riep hij de fans toe. 'Ik heb acht jaar met ziel en zaligheid gewerkt voor deze club!'

'Helemoal niet!' snoerde een fan hem in Brabants de mond.
Rutten zocht zijn blik en kaatste met dezelfde zachte g terug: 'Ech' wel, jonge! Ech' wel!'

Zakkenvuller! Je hoorde het ze denken. Met zulke resultaten moet je er wel met de pet naar gooien. Jaar in jaar uit heeft Rutten doelbewust de trots van Eindhoven liggen saboteren. En hij niet alleen. Koeman, Advocaat, het ging ze allemaal om hun bankrekening. De coach - ooit een baken van voetbalwijsheid, een instituut - is de vijand binnenin.

Minister
De politicus deelt het lot van de coach; ook al zo'n zakkenvuller. Iedereen zit er voor zichzelf als we de massa mogen geloven. Eind februari kwam RTL Nieuws met een dubieus onderzoek naar de bonnetjesdeclaraties van het huidige kabinet. Het was een schande; ruwweg anderhalf miljoen euro aan pure zelfverrijking, getuige de stroom reacties op het internet. Vooral Uri Rosenthal was schaamteloos in organiseren van snoepreisjes. Hij had in iets meer dan een jaar tijd een dikke drie ton vervlogen; dat hij minister van Buitenlandse Zaken is, doet er niet toe.

Bijklussende politici zijn al net zo erg in de ogen van de boze burgers. Commissariaatje hier, bestuurspekkie daar; hup weer een paar ton erbij. De elite bedeelt elkaar de banen toe. De uitgekotste Ad Melkert die alwéér voor een hoge VN-plek gaat. Frans Timmermans die Commissaris voor de Mensenrechten in Europa wilde worden; maar goed dat de PVV daar een stokje voor heeft gestoken. Geert Wilders zelf is trouwens ook een zakkenvuller, maar hij stemt tenminste tegen.

Waarom mopperen we zo op de parlementaire democratie?, vroeg Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zich af bij de presentatie van haar boek 'Vertrouwen is goed, maar begrijpen is beter'. Tjeenk Willink, oud-vicepresident van de Raad van State, gaf antwoord: 'Een democratie die zijn burgers verliest, houdt op te bestaan. Voor actief burgerschap is eerst erkenning van de staat nodig.'

Somberder dan dit wordt het niet. De democratie is het gros van de burgers allang kwijt. Iemand erkenning geven is voor de meeste al lastig genoeg. Het volk ziet in iedereen een egoïst; de staat inclusief. Wat heeft zij ooit voor mij gedaan?, vraagt men zich vertwijfeld af.

Erkenning
Bestaande instituten brokkelen in sneltreinvaart af. Wie durft iemand nog erkenning te geven als men elk geloof verliest in oprechte bedoelingen. De huisarts is er niet om u beter te maken, maar om u zo snel mogelijk te laten terugkomen. De apotheker is er niet om u te adviseren over medicijnen, maar om er geld mee te verdienen. De ambtenaar is er niet om u ter wille te zijn, maar om u zo lang mogelijk te laten wachten. De politie is er niet voor uw veiligheid, maar om boetes te schrijven.

Zelfs de wetenschap, een van de laatste bastions van vertrouwen en erkenning, wordt betwijfeld. Door de klimaatdiscussie is wetenschap slechts één van de vele meningen. En dankzij types als Diederik Stapel zijn wetenschappers fraudeurs die hun naam willen oppoetsen en bekend willen zijn. Kortom: zakkenvullers.

Is er iemand die nog gelooft in zijn medemens?
Wie roept er: 'Ech' wel!'

Lars Anderson is journalist, schrijver en columnist voor vk.nl.
Twitter: @LarsWire

 
Vooral Uri Rosenthal was schaamteloos in organiseren van snoepreisjes.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden