Column

'Het volk', dat is gewoon Geert Wilders zelf

Volgens Hans Spekman is Geert Wilders een gevaar voor de democratie en de rechtsstaat en volgens Geert Wilders is dat demoniseren en een oproep tot moord. Hij zei tenminste dat, als er straks een kogel van links komt (wat hij niet hoopt) de letters PvdA erop zullen staan. Om duidelijk te maken dat Spekman de nieuwe Melkert is en hij dus de nieuwe Fortuyn, haalde Wilders de term 'demonisering' van de plank. Het was goed dat woord weer eens te horen, ik was het al bijna vergeten.

Beeld anp

Onvoltooid verleden tijd: demoniseren was erg in de mode in het begin van deze eeuw. Ad Melkert, toenmalige PvdA-leider, werd ervan beschuldigd toen hij voor de verkiezingen van 2002 van leer trok tegen Pim Fortuyn. LPF-oprichter Peter Langendam muntte na de moord op zijn vriend de uitdrukking 'de kogel kwam van links': moordenaar Volkert van der G. zou zijn geïnspireerd door linkse haatzaaiers. Sindsdien is demoniseren bijna hetzelfde als moord met voorbedachten rade en iemand van demoniseren beschuldigen een adequate manier om hem het zwijgen op te leggen.

De contouren van de PVV-campagne voor de verkiezingen van 2017 worden zichtbaar: Geert Wilders als de nieuwe Pim Fortuyn. Niet diens humor, noch diens intelligentie, maar dus wel allebei gedemoniseerd. De Lijst Pim Fortuyn was in de peilingen, een paar dagen voor de verkiezingen, ongeveer even groot als de PVV nu. Daarmee was het niet langer denkbeeldig dat Fortuyn de nieuwe premier zou worden.

Goed, de verkiezingen die Wilders in poleposition moeten brengen zijn hoogstwaarschijnlijk pas in maart 2017, maar de PVV-leider begon twee weken geleden alvast met zijn campagne. Hij zei dat er een 'revolte' komt als andere partijen straks (eventueel, onder voorbehoud, ijs en weder dienende) niet onder premier Wilders willen dienen.

Nu zegt Wilders dat hij niet dreigde met een revolte, maar er juist voor waarschuwde. Een moeilijke stijlfiguur, vond Diederik Samsom, maar zo moeilijk is die niet. De maffia past hem al eeuwenlang met veel succes toe bij het afpersen: dringend waarschuwen voor brand in de tent.

Hans Spekman, de eeuwige optimist, hoopte met zijn opmerkingen Wilders tot redelijkheid te bewegen. Zoals viel te verwachten mislukte dat. Wilders 'haalde meteen hard uit'. Of Wilders nu iets twittert, verklaart of terloops opmerkt, hij 'haalt hard uit'. Het lijkt erop dat hij niet anders meer kan dan 'hard uithalen'. Dat komt ook door de verslaggevers die Wilders alleen nog maar hard kunnen horen uithalen.

De woorden van Spekman en Wilders' reactie daarop waren voorspelbaar en niet zo interessant. Wel interessant was wat Wilders zei toen Spekman opmerkte dat de geest terug moet in de fles: 'De geest gaat alleen terug in de fles als de politiek eindelijk gaat doen wat het volk wil.'

Wilders weet wat het volk wil - heel anders dan de andere neppolitici. Wie bedoelt Wilders met 'het volk'? Vermoedelijk de PVV-stemmers - bij de laatste verkiezingen goed voor 15 zetels. Er is geen homogeen 'volk' dat iets wil - een overgrote meerderheid van de kiezers moet niks van Wilders hebben en wil wat anders. 'Het volk', dat zijn de mensen die het met Wilders eens zijn en de rest is nepvolk.

Wat weet Wilders eigenlijk van 'het volk'? Geen reet, vermoed ik. Het zicht wordt hem al jaren ontnomen.

'Het volk', dat is gewoon Geert Wilders zelf. Misschien hoort zijn voorzegger Martin Bosma er ook bij. Soms roepen ze het samen even in de spiegel van het herentoilet: wij zijn het volk! De geest gaat pas terug in de fles als de politiek eindelijk doet wat Wilders en Bosma willen.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden