Het vogelgriepvirus en de millenniumbug

Waar zijn toch de tijden gebleven dat de aanblik van een zwerm trekvogels aan de horizon bij een ondergaande zon rustgevende gedachten opriep aan het eeuwige ritme van de natuur, in plaats van angst voor een virus dat zij mogelijk bij zich dragen dat binnenkort tientallen miljoenen mensen zou kunnen...

Over de schaal van de dreiging van een wereldwijdevogelgrieppandemie is echter even weinig bekend als over die vanhet terrorisme, vervolgt het blad. Het zou een inferno kunnenzijn met miljoenen doden wereldwijd, als het vogelgriepvirusmuteert tot een variant die van mens op mens kan wordenovergebracht. Maar het zou ook met een sisser kunnen aflopen:'Weten jullie nog, alle onrust over de millennium bug?'

Het blad benadrukt dat wetenschappers cruciale gegevensmissen om te berekenen hoe waarschijnlijk het is dat dezemenselijke variant zich ontwikkelt, en hoe besmettelijk deze zouzijn. Aangezien een vaccin voor die gevreesde 'mensenvogelgriep'niet bestaat - als het virus vandaag bekend wordt, duurt het viertot zes maanden voor het vaccin er is - worden andere maatregelengenomen. Daarbij is het nog onduidelijk of de griepvirusremmerTamiflu nu wel of geen soelaas biedt in geval de gevreesdepandemie uitbreekt. The Economist schrijft: ja, nuttig, hetaanleggen van zo'n voorraad anti-griepmedicijnen. Het baseertzich daarbij op een Israëlische studie, dat de kosten vanTamiflu afzet tegen de uitgespaarde kosten van degezondheidszorg. Probleem is dat het Zwitserse farmaceutischebedrijf Roche zeker tien jaar nodig heeft om 20 procent van dewereldbevolking van het spul te voorzien. Maar veel deskundigenergeren zich aan de nadruk op Tamiflu-voorraden. 'Er is geenenkel bewijs dat dat deze voorraden ons zullen helpen als weworden getroffen door een pandemie', benadrukt een van hen inNewsweek.

Newsweek besteedt ook aandacht aan een reële ramp, deaarbeving in Pakistan. Het blad signaleert een 'rampenmoeheid'bij de Amerikaanse regering, die na Katrina en Rita en een grotehulpverleningsoperatie na de tsunami, het nu zou laten afweten.De Iraniërs en Turken leverden sneller hulp, en de VS kwamen metniet veel meer dan twaalf helikopters. Verbazingwekkend en nietverstandig, oordeelt het weekblad, gezien de intensieve campagnevan de regering-Bush om 'de harten en hoofden' te winnen in demoslimwereld. En zo onzichtbaar als de Amerikanen zijn in hetrampgebied, zo in het oog springend is de traditionelemoslimkledij van radicaal islamitische hulpverlenersgroepen. Deafwezigheid van de Amerikanen zou zo de militante stromingen inPakistan in de kaart kunnen spelen, aldus Newsweek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden