Het voetbalmoment: 'Memphis, laat ons (nog) niet alleen'

Elke maandag kiest sportverslaggever Charles Bromet zijn moment van het voetbalweekend. Deze keer: de steekpass van Memphis Depay uit de 73ste minuut van Willem II - PSV.

Charles Bromet
Memphis Depay tijdens de wedstrijd tegen Willem II. Beeld epa
Memphis Depay tijdens de wedstrijd tegen Willem II.Beeld epa

Spelintelligentie en puur voetbaltalent kwamen samen op het moment dat Memphis Depay de steekpass verstuurde die de wedstrijd tussen Willem II en PSV definitief zou beslissen. Na bij twee tegenstanders weggedraaid te zijn, zag hij Georginio Wijnaldum al weglopen uit de rug van Robbie Haemhouts.

De pass die volgde was er een van dodelijke precisie en had exact de juiste snelheid. Wijnaldum zou doelman Kostas Lamprou omspelen, waarna de toch al onfortuinlijke keeper hem ten val bracht. Gevolg: Rood voor Lamprou.

Depay benutte daarop de toegekende strafschop en maakte zo 1-3. Wat tot dat moment nog een open strijd was, werd een gelopen koers. Zo kon het wispelturige PSV zijn eerste overwinning van het seizoen begroeten.

Beetje gek
Alleen al om dit soort momenten moet PSV vrezen dat Depay nog voor het verstrijken van de transferdeadline vertrekt naar een (top)club uit een van de grote competities. Maar eigenlijk moet de hele eredivisie hopen dat deze entertainer in elk geval nog een jaartje hier blijft. Hij is namelijk een van de weinige spelers uit de Nederlandse competitie die het in zich heeft om op termijn de absolute top te bereiken.

Daarnaast is Depay, hij is nog maar 20 jaar, natuurlijk ook een van de enige echt authentieke karakters in de eredivisie. Een beetje gek, maar op een tamelijk onschuldige wijze. Hij is dol op zichzelf en komt daar ruiterlijk voor uit. Hij houdt er een tikkeltje merkwaardig uitgavenpatroon op na, en kan dat ook zelf met een enorme nonchalance constateren.

Dat bleek bijvoorbeeld eind oktober vorig jaar, toen hij voor het eerst was opgeroepen voor Oranje. In hotel Huis ter Duin vertelde hij open en met een gezond soort zelfspot over zijn karakter. Op de dag van het gesprek was een groot coververhaal in Voetbal International over hem verschenen.

Toen ik hem vroeg of hij zich vereerd voelde, wees hij op de foto. Die vond hij verschrikkelijk. 'Ik had naar de kapper gemoeten, maar dat kon niet tussendoor vanwege een wedstrijd. Ik wil gewoon één keer in de week naar de kapper en goed voor de dag komen. Dat wil iedereen toch wel?' IJdel? 'De een houdt zich bezig met karten, ik vind dit belangrijk.'

Geen zin in pers
Hij vertelde trots over de PSV-supporters die steeds vaker hun shirt laten bedrukken met zijn naam. Over waarom hij de naam van zijn vader, die het gezin al snel de rug toekeerde, niet achter op zijn shirt wil dragen. En over zijn drive om alles uit zichzelf te halen. Er zijn ook momenten geweest dat hij geen zin had in de pers, maar destijds was hij een aangename gesprekspartner.

Depay heeft in het verleden natuurlijk genoeg mensen uit zijn omgeving en bij de club tot waanzin gedreven met zijn gedrag. Maar het voetbal heeft vooralsnog gewonnen en daar mogen we met z'n allen dankbaar om zijn. Want met zijn onvoorspelbare acties, zijn dreigende dribbels, zijn vlammende afstandsschot en zijn toenemende doelgerichtheid is Depay een voetballer naar wie je altijd benieuwd blijft.

null Beeld anp
Beeld anp

Hij zal zijn vingers niet in de vorm van een hartje vouwen als hij heeft gescoord. Hij zal geen obligate teksten uitbraken. En net op het moment dat wij denken dat we hem een beetje kunnen doorgronden, zal er iets gebeuren dat ons weer gaat verrassen. Saai zal het in elk geval nooit zijn.

Het was een feest om hem gisteren te zien bewegen, van cameraploeg naar cameraploeg, van verslaggever naar verslaggever. Om hem daar steeds maar weer de vragen te horen beantwoorden waar hij helemaal niet op zat te wachten. Natuurlijk moest hij uitsluitsel geven over zijn toekomst. Of hij voor 1 september nog naar een andere club gaat of dat hij in Eindhoven blijft.

Bijdehante figuren
Hij zag ze aankomen, die vragen, en daar draaiden zijn ogen alweer weg. Bij de NOS versprak hij zich. Hij zei dat hij 'die antwoord niet ging bevragen'. Reden genoeg voor allemaal bijdehante figuren om hem daar op de sociale media belachelijk om te maken. Zo gaat dat tegenwoordig. Het zal Depay een zorg zijn.

Het vervolg van zijn carrière zal ook hem nog duidelijk moeten worden. Waarschijnlijk komt er ergens in de komende drie weken nog een krankzinnig bod en dan zullen ratio en gevoel een felle strijd gaan uitvechten in zijn lichaam. Moet hij dan bij PSV blijven, zoals Louis van Gaal hem heeft aangeraden? Of laat hij zich toch verleiden tot een buitenlands avontuur en komt hij terecht in een selectie waarin meerdere spelers concurreren om dezelfde plaats in het elftal? En waarin het maar afwachten is of hij speeltijd zal krijgen.

Het is te hopen dat hij op z'n minst nog een jaartje geduld heeft. In de eerste plaats voor zijn eigen ontwikkeling. Daarnaast natuurlijk voor ons, de voetballiefhebbers. Inwisselbare spelers genoeg in de eredivisie. En er is maar een Memphis Depay. Die hebben we hard nodig. Anders wordt het, in meerdere opzichten, zo'n saaie boel.

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden