Het voetbaljaar 2000 in 44 vragen: de antwoorden

TOEGEGEVEN, Michiel Nagelhout uit Amersfoort, een van de inzenders van 'Het voetbaljaar 2000 in 44 vragen', heeft ons met zijn toelichting op het antwoord van vraag 21 even op het verkeerde been gezet....

(Met gepaste trots melden wij trouwens dat een recordaantal lezers heeft deelgenomen aan de quiz, 1732. Daarbij zijn een paar honderd inzendingen die na de sluitingsdatum binnen kwamen, niet inbegrepen. Vooral het invullen op de website van de Volkskrant bleek zeer populair.)

'Volgens het Land van Ooit, zeer specifiek de minister van Buitenlandse Zaken (de weledelgeleerde mevrouw Joanne Timinau), is geen van de antwoorden juist', schrijft Nagelhout. 'Van Gaal werd zowel aanbevolen als gekozen door een kinderjury.'

Meer inzenders zeggen dit te hebben vastgesteld. Het wordt derhalve tijd nog eens te wijzen op artikel 1 van het Grote Voetbalquiz Reglement: de twee samenstellers, tevens juryleden, hebben altijd en eeuwig gelijk.

Van Gaal werd dus - zoals een verslaggever in deze krant meldde - uitgeroepen tot Baron van Ooit nadat hij was genomineerd door Graaf Wildebras en Gravin Rondalia (antwoord A).

De jongste inzender, de 7-jarige Max van der Linde uit Krommenie die volgens zijn moeder alle geboorteplaatsen van de spelers van het Nederlands elftal uit zijn hoofd kent, en ook de namen van de stadions 'en heel veel geboortedata van voetballers', vulde keurig het juiste antwoord in, evenals Anita Verboon uit Leiderdorp. (Wij vinden Ronald Waterreus ook heel leuk!).

Dit jaar hebben we ook een beroemde inzender, assistent-scheidsrechter betaald voetbal Ronald Kloeg uit Goirle. 'Om te laten zien dat scheidsrechters en assistent-scheidsrechters niet helemaal van het voetbal vervreemden, neem ik dit jaar deel aan de Voetbalquiz', schrijft hij.

Met vraag 12 had hij de minste moeite. Hij was er zelf bij toen Dordrecht'90-voorzitter Derks de kleedkamer van scheidsrechter Schaap binnenstormde. Met veertig goede antwoorden hoeft Kloeg zich overigens nergens voor te schamen, integendeel.

De juiste antwoorden:

1: A. 2: A. 3: A. 4: A. 5: C. 6: B. 7: B. 8: A. 9: C. 10: C.

11: A. 12: A. 13: B. 14: A. 15: A. 16: A. 17: A. 18: C. 19: C. 20: B.

21: A. 22: B. 23: A. 24: B. 25: B. 26: C. 27: B. 28: C. 29: B. 30: A.

31: B. 32: A. 33: B. 34: A. 35: B. 36: B. 37: C. 38: C. 39: B. 40: A.

41: B. 42: B. 43: A. 44: A.

'Dit jaar doen we het voor niet minder dan 32 goede antwoorden', schrijven Jaco Wineke en Wiebe Fraanje uit Ede. Ze hebben helaas maar 31 vragen goed beantwoord, dertien minder dan de tien winnaars.

Appelscha is goed vertegenwoordigd op het erepodium, met Barbra Hoogenberg en Harald de Jong (voordeurdelers) en A. de Jong-de Vries en Dick de Jong (zelfde adres; familie van Harald de Jong, denken wij zo).

De kleine kanttekening is overigens ook op zijn plaats bij Sandra Debets en A.G.W. Bol uit Naaldwijk. Ook zij maken gebruik van dezelfde voordeur.

Verder vulden de volgende vier lezers de Voetbalquiz foutloos in: Hans Verhaar (Assendelft); R. van den Berg (Hilversum); Hans Brandsma (Den Helder) en Dennis de Geest (Breda).

Op de tweede plaats - 43 goed - zijn geëindigd: Sandrina Casteleijn (Oud-Alblas); Peter Meijer (Breukelen); Jan van Gerwen (Breda); Thea van de Ven (Breda); Bert de Vries (Maarssen); Tom Raeven (Deurne); Hilde Witteveen (Groningen); Mieke Renckens (Leeuwarden); B. Nauta (Leeuwarden); Simone Veering de Groot (Amsterdam); Wiebe de Jong (Beets); Wim ten Have (Rotterdam); Ellen Wilbrink (Heerenveen); Jeroen en Quirine Kerkhoven (Heerenveen) en Guido Hagen (Enschede).

Opvallend: tien winnaars zijn vrouwen.

Hoe de prijzen, jaarabonnementen op het voetbalmaandblad Johan en toegangskaarten voor Ajax - Feyenoord of Feyenoord - PSV, verdeeld worden, bepalen we deze week. Wellicht moet er worden geloot. Door het grote aantal winnaars zijn we enigszins in verlegenheid gebracht.

Ook alle andere inzenders (én corrector Johan Annema) worden zeer bedankt. Zij kunnen zich troosten met de gedachte dat ook in dit geval deelnemen belangrijker is dan winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden