Het vijfde interview met de kroonprins

Vanavond (Ned. 1, 20.35 uur) treedt prins Willem-Alexander weer naar buiten op een relatief belangrijk moment, aan de vooravond van zijn 40ste verjaardag....

Jan Hoedeman

Ed van Westerloo interviewde hem in 1993, toen hij klaar was met zijn studie. De kijker zag een zoekende prins, die opvattingen niet schuwde. Hij betreurde het dat de dienstplicht werd afgeschaft.

De beurt was aan Paul Witteman in 1997, toen Willem-Alexander 30 werd. Daarin stelde hij dat hij zijn grootmoeder Juliana als voorbeeld zag. Voorts zei hij dat hij de troon desnoods zou opgeven voor de ware liefde.

Dat dit geen stoere praat was, bleek in 2002 in het gesprek met Maartje van Weegen en Paul Witteman. Daarin werd duidelijk dat Willem-Alexander voor Máxima de troon had laten lopen als het parlement de verbintenis niet had gepikt.

Afgaande op de twee vorige televisiedocumentaires met prins Willem-Alexander moeten er ondanks het fraaie weer minstens drie miljoen kijkers afstemmen op Portret van een Prins, Willem-Alexander 40. Een jaar lang liep de camera mee. Mélinde Kassens dook meermalen op in het gevolg van de prins.

Was het interview de vorige keren bedoeld ter versterking van het imago van Willem-Alexander, nu lijkt het de bekrachtiging van zijn positie: hij kan het stokje overnemen. De kijker mag zich laten overtuigen als de camera meedraait op het staatsbezoek in Turkije, op het Wereld Water Forum en tijdens gesprekken met naar Uruzgan uitgezonden Nederlandse militairen. Die televisiebeelden zijn gesprekonderwerpen voor het interview dat Pieter Jan Hagens met de kroonprins voerde.

Waarom werd Pieter Jan Hagens benaderd en niet Jeroen Pauw of Andries Knevel? In hofkringen wordt gezegd dat het te maken heeft met de 50-jarige herdenking van de watersnoodramp in 1953. Toen is de samenwerking tussen de toekomstige koning en Hagens goed bevallen.

Over de inhoud van het gesprek laat niemand iets los. Het ligt, een paar jaar voor de troonsovername, niet voor de hand dat Willem-Alexander zijn nieuwe huisstijl uiteen zal zetten. Hij zal vermoedelijk niet verder gaan dan te vertellen dat hij hoopt nog een aantal mooie jaren op de Eikenhorst te hebben voordat zijn moeder abdiceert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden