'Het vertrouwen van de beleggers is terug' Beursnotering CMG in Amsterdam en Londen

Het Nederlands-Britse automatiseringsbedrijf CMG (Computer Management Group) in Amstelveen gaat over twee maanden naar de beurs. De onderneming krijgt een dubbele notering in Londen en in Amsterdam....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De aandelen CMG zijn nu nog voor 80 procent in handen van 1800 werknemers, oud-werknemers en hun familie. Verder heeft ook ABN Amro een belang van 8 procent in het bedrijf. De rest is onder meer in het bezit van enkele pensioenfondsen, waaronder het eigen pensioenfonds van CMG. Uit een eerste inventarisatie leidt bestuursvoorzitter Cor Stutterheim af dat bijna een kwart van de bestaande aandelen zal worden aangeboden voor de beursintroducties.

De beursintroducties maken de bestuursleden van het automatiseringsbedrijf op papier miljonair. Bij een koers van 6,15 gulden per aandeel zijn de zeven directeuren en commissarissen van CMG per persoon goed voor ongeveer 4,7 miljoen gulden.

Directievoorzitter C. Stutterheim, die vorig jaar de plotseling overleden oprichter/grootaandeelhouder Douglas Gorman opvolgde, tekent voor 8,7 miljoen gulden. Directrice B. Ward, verantwoordelijk voor personeelszaken, kan rekenen op 15,5 miljoen gulden.

De andere twee bestuurders, de Nederlandse vice-voorzitter G. Lucassen en de Britse financiële topman J. Banks, zien hun participaties gewaardeerd op 3,3 miljoen en 492 duizend gulden. Het pakket van oprichter Gorman wordt ruim 55 miljoen gulden waard.

CMG is na marktleider Getronics, BSO en Cap Volmac de vierde automatiseerder op de Nederlandse markt. Het bedrijf is een van de grote spelers op het gebied van salarisadministraties. In de eerste zes maanden van dit jaar groeide de omzet met 28 procent tot 237 miljoen gulden. CMG is daarmee in omvang vergelijkbare branchegenoten als Raet en Roccade waarschijnlijk net voorbij gestreefd.

CMG is verder actief op het gebied van informatiemanagement door middel van consultancy, systemen en diensten voor cliënten over de hele wereld. Zo wordt gewerkt voor verzekeringen, bankwezen, de olie-industrie, nutsbedrijven, telecommunicatie, overheid, verenigingen en liefdadigheidsinstellingen. Tot de opdrachtgevers behoren British Gas, BP, Deutsche Bank, Koninklijke Marine, ING Bank, KLM, KPN, Osram, Shell en Unilever.

Bijna 65 procent van de omzet haalt CMG op de Nederlandse markt; Engeland is goed voor bijna 30 procent en Duitsland, waar begin dit jaar het software-huis Pecom werd overgenomen, is goed voor 7 procent. CMG telt rond 2500 werknemers, waarvan er 1600 in Nederland werken, 700 in Engeland en 200 in Duitsland.

De plannen van CMG voor een beursgang zijn al oud. Vorig jaar stelde het bedrijf een voorgenomen notering in Londen nog uit. 'Dat had te maken met het klimaat op de Londense beurs', legt Stutterheim uit. 'Verschillende bedrijven in de high-techsector meldden winstdalingen en slechte halfjaarresultaten, maar het klimaat is de afgelopen maanden sterk opgeklaard en de cijfers van de automatiseringsbedrijven zijn beduidend beter.'

Vorig jaar werden de plannen van CMG met name gedwarsboomd door de introductie op beurs in Londen van concurrent MDIS. Die aandelen werden aan de man gebracht voor 260 pence, maar in korte tijd daalde de koers na de introductie tot rond 70 pence. Tegelijkertijd verloren ook vier andere software-bedrijven tientallen procenten van hun beurswaarde. Maar in navolging van de Nasdaq, de schermenbeurs in New York, en Wall Street winnen de high-techbedrijven ook in Europa weer sterk aan populariteit bij de beleggers. 'Het vertrouwen van de beleggers is terug', stelt Stutterheim tevreden vast.

Die herwaardering van de automatiseringssector heeft ook op de Amsterdamse beurs plaats gevonden na de decepties die beleggers hebben moeten incasseren met HCS, Management Share en Infotheek. Vandaar dat CMG ook voor een notering in Amsterdam gekozen heeft. 'De introductie van Baan, hoewel niet helemaal vergelijkbaar met CMG, was een doorslaand succes', zegt Stutterheim. 'En de cijfers van Cap Volmac werden door analisten als teleurstellend beoordeeld, maar wij zien er een bevestiging in van een stijgende trend.'

Na overleg met het Amsterdamse beursbestuur besloot CMG tot een tweede notering in Amsterdam. Bestuursvoorzitter Stutterheim ontkent echter dat het beursbestuur CMG heeft overgehaald om ook naar Amsterdam te komen. 'Ze wilden ons graag hebben, maar een van de overwegingen om naar de beurs te gaan is het vergroten van de bekendheid van ons berijf bij het publiek. Bovendien komt er zo een bredere markt voor onze aandeelhouders en beschikken we over toegang tot de kapitaalmarkt wanneer dat nodig mocht zijn om de toekomstige groei te financieren', aldus Stutterheim.

Volgens Stutterheim ziet het er naar uit, dat ongeveer tweederde van de te plaatsen aandelen notering in Londen zal krijgen. De rest is dan voor Amsterdam. De beursgang van CMG wordt begeleid door ABN Amro Hoare Govett, de Britse effectendochter van de bank. Daarnaast heeft CMG de zakenbank Kleinwort Benson als adviseur in de arm genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden