Het verschil in de pap

De vraag was vorige week in deze rubriek of verschillend zout verschillend smaakt. We waren er al bang voor. Het antwoord luidt nee en ja....

In de vorm van grove kristallen of als vlokken of juist als ultrafijn poeder, is aan zout wel wat te beleven. De vorm maakt iets uit als die nog waarneembaar is bij het eten. We kregen een doosje zoutvlokken toegestuurd van Jozo. Ocean Springs heet deze soort. Het ziet er uit als sneeuw. Onder culinaire fijnborduurders wordt het populair om het gebaar dat men er mee maakt. Men neemt wat vlokken tussen duim en wijsvinger en wrijft ze fijn boven een schoteltje voedsel vlak voordat het verorberd wordt. Men kan helemaal zelf de grofte of fijnte bepalen. Grove zoutkorrels kunnen prettig aanvoelen in de mond en kauwen op zout geeft ook het gevoel dat men iets van enige betekenis aan het doen is.

Er is een zoutsoort - je zou net als bij brons of een ander gemengd metaal van een legering kunnen spreken - die echt afwijkt in smaak. Mensen kunnen bang zijn van zout (natrium) en denken langer te leven als ze op hun eitje zout strooien met minder natrium en meer magnesium en kalium en eventueel nog wat andere mineralen. Dat zout kan bitterder smaken. Maar we likten uit een potje Jozo Vitaal, 'leef bewust, eet smakelijk', staat er op, met magnesium en kalium en maar 41 procent hartaanvallend natriumchloride en konden opnieuw geen smaakverschil waarnemen. Een prima zoutje.

Maar zout is vooral om mee te toveren. Zoek een potje oude, reukloze gedroogde kruiden. Doe er zout bij: het kruid gaat weer geuren en krijgt smaak. Heeft de gemengde kruidenhandel ook allang ontdekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden