Het verrassende zilver van Büchli en teleurstelling voor Sifan Hassan

Door het tijdsverschil kunt u waarschijnlijk niet alle wedstrijden volgen tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Iedere ochtend vindt u daarom op Volkskrant.nl een overzicht van de belangrijkste sportmomenten uit de nacht.

Lennart Bloemhof en Just Fontein
Het podium Matthijs Büchli (links), de Brit Jason Kenny en de Maleisiër Azizulhasni Awang. Beeld anp
Het podium Matthijs Büchli (links), de Brit Jason Kenny en de Maleisiër Azizulhasni Awang.Beeld anp

Matthijs Büchli met kamikazesprint naar zilver

Een nachtmedaille voor Nederland: zilver voor Matthijs Büchli op de keirin, het spectaculaire Japanse sprintonderdeel op de wielerbaan. Büchli pakte het zilver achter de gedoodverfde Britse favoriet Jason Kenny.

Kenny had eigenlijk gediskwalificeerd moeten worden, samen met de Maleisiër Azizulhasni Awang, na een valse start. De jury besloot de twee toch te laten starten. Bij de volgende poging kon de Duitser Joachim Eilers zich niet in bedwang houden. Ook hij mocht weer starten.

Het maakte Büchli allemaal niet heel veel uit. 'Ik ben gewoon de snelste ter wereld op de keirin... Na Kenny.'

Sifan Hassan grijpt naast een medaille

Misschien hadden we wel iets te hoge verwachtingen na de halve finale, want Sifan Hassan kwam er niet aan te pas in de finale van 1.500 meter. Ze maakte indruk in die halve finale en bijna waren we die blessure vergeten.

Maar Hassan kwam naar Rio met een trainingsachterstand van drie maanden. Bij een toeristisch uitstapje in de Grand Canyon, tijdens een trainingsstage in Arizona, raakte ze geblesseerd aan een hamstring.

Haar woorden na de race: 'Ik heb gedaan wat ik kon. Meer zat er niet in. Ik heb drie maanden training gemist. Ik mis snelheid, kracht, inhoud.'

'Ik ben hartstikke blij', vertrouwt ze NOS-interviewer Jeroen Stekelenburg toe na haar race. Haar ogen vertellen een ander verhaal.

Sifan Hassan na de finale van 1.500 meter Beeld anp
Sifan Hassan na de finale van 1.500 meterBeeld anp

Hockeyers verliezen van België: 3-1

Terecht had Caldas na de galavoorstelling tegen Australië om nederigheid gevraagd, want Nederland was dinsdagavond geen schim van de ploeg die de wereldkampioen had weggeblazen. Caldas heeft er alles aan gedaan om winnaars te maken van een net niet generatie en na de Europese titel leek de claim op olympisch goud gerechtvaardigd.

In de halve finales vervielen de hockeyers in een oude fout, opnieuw waren ze verdedigend niet meedogenloos. Ze verloren elk duel en werden wederom ontmaskerd als lieve jongens, die geen pijn kunnen lijden als het mes hen op de keel wordt gezet.

Nederlandse beachvolleyballers verliezen halve finale

De Nederlandse beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer hebben de halve finale verloren van de Braziliaanse topfavorieten Alison Cerutti en Bruno Schmidt. Daar hadden de Brazilianen wel drie sets en zes matchpoints voor nodig. Voor Meeuwsen en Brouwer rest nu de wedstrijd om het brons.

Er waren dit toernooi klachten over lege stadions, maar daar was in de beachvolleybalarena aan de Copacabana niks van te merken. Feest op de tribunes, gejoel tijdens de service van de Nederlanders. Gesteund door het geel en groen op de tribunes wisten de Brazilianen Nederland opnieuw te verslaan in een belangrijke wedstrijd. Vorig jaar waren Cerutti en Schmidt te sterk voor Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst tijdens de WK-finale in Nederland.

Teleurstelling bij de Nederlanders op de achtergrond, vreugde van de Brazilianen op de voorsprong Beeld anp
Teleurstelling bij de Nederlanders op de achtergrond, vreugde van de Brazilianen op de voorsprongBeeld anp

Schippers naar finale

De revanche voor de finale van de 100 meter lijkt aanstaande: Dafne Schippers overtuigde in haar halve finale met een tijd van 21.96. Schippers liep in baan drie en was na de bocht haar grote concurrente Elaine Thompson al voorbij. De kersverse Jamaicaanse olympisch kampioene op de 100 meter zag op het rechte stuk naar de finish Schippers verder versnellen. Thompson eindigde in 22,13 als tweede en plaatste zich ook voor de finale.

Dafne Schippers Beeld anp
Dafne SchippersBeeld anp

Nazi-vergelijking en uitfluiten

De Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie werd vannacht opnieuw uitgejouwd door het Braziliaanse publiek in het olympisch stadion van Rio. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de medailles. Bij de Fransman, de dag ervoor onttroond als olympisch kampioen, biggelden de tranen over de wangen. Hij was er zichtbaar door ontdaan.

Maar er ging wel iets aan vooraf. Nadat de houder van het wereldrecord tijdens de finale op maandag het publiek tegen zich kreeg in de wedstrijd tegen de Braziliaan Thiago Braz da Silva, sprak hij zijn ongenoegen uit over het onsportieve gedrag van de Brazilianen.

Hij vergeleek de Braziliaanse supporters met hoe het Berlijnse publiek tijdens de Spelen van Adolf Hitler in 1936 tekeer was gegaan tegen de zwarte atleet Jesse Owens (die zelf zei een betere behandeling te hebben gekregen in Berlijn dan in de racistische VS, red.).

Dit leek in ieder geval reden voor het publiek om het uitfluiten en boegeroep nog eens dunnetjes over te doen dinsdag. Daarna volgde uitbundig applaus voor de Braziliaans kampioen Da Silva.

Op sociale media regende het klachten het over het respectloze gedrag van de toeschouwers. Lavillenie bood later zijn excuses aan voor zijn vergelijking.

Liveblog

Lees voor een chronologisch overzicht van dag 11 in Rio het liveblog terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden