Het vermoorde rozenmeisje uit Lottum had een naam: Goscha

LOTTUM Jaren gingen voorbij zonder enig spoor, maar nu lijken de puzzelstukjes zowaar toch nog in elkaar te vallen. Niet alleen denkt de Duitse recherche de moordenaar te hebben gevonden van het befaamde ‘rozenmeisje’ uit het Limburgse Lottum – ook over het meisje zelf wordt langzaam maar zeker meer bekend....

Het is een sprekend voorbeeld van het succes van de internationale opsporing met behulp van dna. Sinds 2008 vergelijken Nederland en Duitsland elkaars dna-databanken. Dat leidde in 2009, vijftien jaar na de misdaad, al tot de aanhouding van de Duitse moordenaar van Fieny Wouters uit Heerlen. Vorige maand was er de doorbraak in de zaak van het rozenmeisje. Een dna-match wees naar een 56-jarige man uit Keulen. Hij zou het meisje hebben misbruikt en vermoord. In de weken daarna werden ook een 46-jarige man en een 48-jarige vrouw opgepakt op verdenking van betrokkenheid. De 46-jarige heeft bekend.

Het rozenmeisje is met mysterie omgeven sinds haar lichaam in juni 1996 werd gevonden in een bosgebied in Lottum. Ze was 18 tot 25 jaar oud en seksueel misbruikt. Meer informatie was er niet. De politie vernoemde haar naar de vele rozenkwekerijen in de streek. Toenmalig burgemeester Kersten regelde de uitvaart en een graf. ‘Tot het moment dat we haar teruggeven aan haar familie en vrienden’, aldus Kersten destijds. ‘Zij zullen ons haar levensverhaal vertellen.’

Dat moment lijkt nu dan toch naderbij te komen, nu duidelijk is dat haar verleden over de grens moet worden gezocht. De Keulse politie is inmiddels bekenden van het meisje op het spoor gekomen die haar kenden onder de Poolse naam Goscha of Malgoscha. Dat kan ook een bijnaam zijn geweest.

In de dagen voor haar dood werkte ze in een bar in Bergisch Gladbach, nabij Keulen. Aangezien ook haar kleren in de richting van Polen wijzen, gaat de politie ervan uit dat haar wortels daar moeten worden gezocht. Via een Duits opsporingsprogramma op tv werden mensen die haar herkennen woensdagavond opgeroepen zich te melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden