Het verhogen van de btw is de sluitpost van de onderhandelingen

Als sluitpost van de besparingen verhogen de deelnemers aan de tussenformatie de btw - met een nog onbekend percentage. Het levert snel geld op, verdeelt de pijn en kan eventueel al in 2014 worden teruggedraaid.

Het verhogen van de BTW levert snel geld op en kan eventueel in 2014 al weer worden afgebouwd. Beeld ANP

Als laatste behandelen de drie onderhandelende partijen een verhoging van de 'belasting over de toegevoegde waarde', de btw of omzetbelasting. Volgens betrouwbare bronnen is die verhoging de sluitpost op het bezuinigingsbedrag dat VVD, CDA en PVV in het Catshuis bijeen willen onderhandelen. Omdat het een restbedrag is, is niet bekend met hoeveel procent de btw in de Catshuisplannen omhoog gaat.

Lastenverzwaring is de drie partijen een gruwel. Daar staat tegenover dat een belastingverhoging makkelijk is en 'snel geld' oplevert. Aantrekkelijk voor de onderhandelaars, omdat ze op zeer korte termijn het tekort naar beneden moeten brengen.

Van de grote belastingen waarnaar de onderhandelaars kijken verdeelt een btw-verhoging de pijn enigszins tussen consumenten en producenten, oftewel werknemers en werkgevers. De laatste moeten hun marges verlagen bij een btw-stijging. De burger betaalt de rest van de verhoging.

Zeer veel geld
In de btw gaat zeer veel geld om: 42 miljard euro per jaar. Een verhoging van het hoge tarief van 19 procent naar 20 procent levert al snel 2 miljard euro op. Gaat ook het lage tarief van 6 procent op primaire levensbehoeften een procent omhoog, dan komt de opbrengst in de buurt van de 3 miljard. Zo'n verhoging kan ook tijdelijk worden ingevoerd, aangezien de vooruitzichten na 2013 beter zijn.

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes is tegen een btw-verhoging. Maar de gevolgen zijn volgens de experts te overzien: na de eerste schrik merken consumenten het nauwelijks, taxeren ze. Daar staat tegenover dat verhoging van de btw lagere inkomens harder treft dan hogere. Elk huishouden geeft grofweg even veel euro's uit aan btw en lagere inkomens naar verhouding dus meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden