Het verhaal over zeeduivel

Als het dan toch moet kunnen we beter groots en meeslepend de boel beduvelen. Dus geen kalfskroketten van varkensvlees, of een broodje krabsalade van surimi (geverfd eetbaar plastic met smaakstoffen) maar een hele kreeft van witte vis....

Wouter Klootwijk

We kochten een kakelverse zeeduivelstaart met het idee in ons achterhoofd dat we er kreeft van zouden maken. Want we kennen alleen het verhaal en weten helemaal niet of het wel kan. De kreeftentruuk. Het kan! En het is lekker, beter dan kreeft eigenlijk. Een broodje krab kunnen we ook van zeeduivel maken.

Een paar manieren van doen. Koop een blik goede kreeftensoep. Pocheer in de soep de zeeduivelstaart. Vis de vis uit de soep, trek het vlees uit elkaar, laat afkoelen. Meng het met een lepel ketchup en twee lepels mayonaise (ongeveer) en wat paprikapoeder. Geef het uw proefkonijn en het zal kreeft denken te proeven. Nog beter: ingekookte kreeftenbouillon uit de fabriek. Het wordt in het koksjargon fumet genoemd. Maak een bouillon met een flinke lepel kreeftenfumet en pocheer er de zeeduivel in. Verder eender handelen als hierboven.

Aan kreeftenfumet is niet makkelijk te komen. Men kan het bestellen via internet (www.macuisine.nl). Het lijkt duur, maar het is zuiver spul en geschikt om scheepsladingen witvis in verrukkelijke kreeft te veranderen.

Krab maken van zeeduivel kan ook. Koop een blikje goede krab. Het stomste wat men doet is het nat weggooien als het blikje open is. Dat is nou juist het geheim van de namaak, het nat zit vol krabbensmaak. Meng het nat met wat kraanwater en pocheer er de zeeduivelstaart in. Dan weer mayonaise en ketchup. Het gaat er niet eens om hoe echt het krabvlees lijkt, het gaat om de sensationele lekkerte van zeeduivel vermomd als broodje krab. Pas nu bedenken we dat het misschien ook wel met wijting kan. We aarzelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden