Het verhaal achter de pretoogjes van boegbeeld Dullens

VVV heeft het moeilijk in de eredivisie, maar juist in het Limburgse onderonsje met Roda JC leeft de club op.

DOOR BART JUNGMANN

Eén doelpunt maakt een wereld van verschil, twee doelpunten zetten de provincie op haar kop. Willy Dullens, boegbeeld van het Limburgse voetbal, kon er na afloop niet over uit. 'Dat VVV van Roda JC wint en dan ook nog met 2-0. Het is ongehoord.'

Dullens (66), sinds een paar jaar scout van de winnende Limburgers, kon na afloop met pretoogjes worden aangetroffen in stadion De Koel. Die pretoogjes vertelden het verhaal van deze zondag in Venlo, al lag het eigenlijke verhaal misschien wel verborgen achter die pretoogjes.

Vorig weekeinde verloor VVV met 7-0 van Heracles. Een paar dagen later trad trainer Glen de Boeck terug. Hij kon het team naar eigen zeggen niet beter maken. Nadat collega's voor die eer hadden bedankt, kwam de clubleiding opnieuw terecht bij assistent-trainer Wil Boessen. Of hij tijdelijk de zaak wilde waarnemen, was het verzoek.

Vorig seizoen was het net zo gegaan. Toen kon Jan van Dijk VVV niet beter maken en mocht Boessen dat de rest van het seizoen proberen. Het leidde in elk geval tot een verlengd verblijf in de eredivisie.

Nu moet Boessen dus opnieuw de kastanjes uit het vuur halen en dat zint hem allesbehalve. Hij is zo beledigd dat VVV het niet voor een langere periode met hem aandurft dat zijn invalbeurt nu tot de winterstop beperkt blijft.

Boessen vertelde zondag dat hij afgelopen week te rade ging bij Sef Vergoossen. De grijze eminentie van het Limburgse voetbal had hem gezegd snel duidelijkheid te verschaffen. Dat had Wil Boessen gedaan.

Ruim voor de wedstrijd tegen Roda JC was in samenspraak met de veteranen in het elftal de opstelling bepaald. Aanvoerder Marcel Meeuwis had zelf aangegeven het liefst de verdediging bij te staan. Aanvaller Ahmed Musa verhuisde van de vleugel naar de spits.

Het pakte goed uit, maar vraag niet hoe. VVV had aanvankelijk weinig meer te bieden dan goede wil. Roda JC probeerde het opportunisme met kalmte te weerstaan, maar verviel in slap voetbal.

Een patstelling dreigde totdat doelman Kieszek vlak voor rust met een overtreding een einde maakte aan een uitbraak van Musa. Kieszek werd uit het veld gestuurd, zijn vervanger Prus kon niets uitrichten tegen de elfmetertrap van Maguire.

Hoe wankel de basis is bij VVV bleek wel uit het verdere verloop van de wedstrijd. Het getalsmatige overwicht werd nooit zichtbaar in het combinatiespel. Sterker nog, Roda JC had nog de beste mogelijkheden, met een strafschop als de allerbeste. Doelman De Vogt keerde de inzet van Junker.

Kort daarna vergrootte Bryan Linssen, een van de betere spelers bij VVV de marge tot 2-0 met een bekeken schot.

Tot lang na het laatste fluitsignaal schalde het clublied Alles heej is VVV uit de luidsprekers. Uit de tekst weerklinkt een grotere eensgezindheid dan De Koel op dit moment te bieden heeft.

Aanvoerder Meeuwis was na afloop tamelijk uitgesproken over een paar teamgenoten die zichzelf overschatten en het elftal meer kwaad dan goed doen. Het heeft hem de afgelopen tijd moeite gekost het team te motiveren, terwijl dat juist van een aanvoerder wordt verwacht.

Eén blik op de opstelling leerde wie Meeuwis als rotte appels op het oog heeft. Van de vier Nigerianen die VVV onder contract heeft, stond alleen Musa in de basis. Voorzitter Hai Berden zei over de onderlinge verhoudingen dat er 'ruis op de lijn' zit. Dat woord, ruis, wordt meestal van stal gehaald om interne conflicten te omzwachtelen.

Maar Berden hield vol dat het allemaal wel losloopt. Er zou slechts sprake zijn van een 'disbalans'. Als handelshuis in voetballers zit VVV tijdelijk met een overschot aan Nigerianen, maar dat zal in de winterstop waarschijnlijk worden weggewerkt.

Voor Musa, die na een spetterend optreden tegen Ajax al op een transferwaarde van tien miljoen euro werd geschat, zou nog steeds belangstelling bestaan. Ook de lange spits Uchebo is volgens Berden bij verkoop van genoeg waarde.

En daarna komt alles goed, aldus de voorzitter. Het is slechts het groeipijntje van een club met ambities. Het nieuwe stadion staat in 2014 overeind, daarvan is Berden overtuigd, en dan kan VVV definitief de weg naar de subtop inslaan.

En deze overwinning tegen Roda JC, de eerste in 26 jaar, die pakken ze hem nooit meer af.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden