Het Vaticaan rekende zich rijk in Rio

Het waren er veel, dat kan niemand paus Franciscus ontzeggen. Op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro stonden inderdaad ontzettend veel mensen. Volgens schattingen van het Vaticaan en Braziliaanse autoriteiten waren het er op de laatste dag van de Wereldjongerendagen 3,7 miljoen. Maar in Rio zijn ze nog eens gaan rekenen. Het is gewoonweg onmogelijk. Pakweg 1,2 à 1,5 miljoen zit meer in de richting.

null Beeld ap
Beeld ap

De nieuwe schatting komt van Datafolha, een van Brazilië's grootste peilings- en statistiekenbureaus. Het heeft een schatting gemaakt van de dichtheid en omvang van de menigte.

Het strand plus de aanpalende straten beslaat zo'n 497.000 vierkante meter. Het bureau heeft berekend dat er gemiddeld 7,4 personen op elke vierkante meter moeten hebben gestaan. Dat zou betekenen dat werkelijk niemand ruimte had gehad om te bewegen, en al helemaal niet om te juichen, springen of dansen. Twee mensen per vierkante meter is realistischer, aldus Datafolha.

Op foto's en filmbeelden is bovendien te zien dat het weliswaar in de buurt van het altaar comleet afgeladen vol was, maar dat er verderop op het vier kilometer lange strand veel meer ruimte was.

Al voordat de wake van zondag begon, was al geroepen dat er meer dan drie miljoen mensen zouden komen. Dat getal kwam aanvankelijk van de organisatie van de Wereldjongerendagen, maar werd herhaald door de burgemeester Eduardo Paes. Ook het Vaticaan is de getallen van de organisatie gaan herhalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden