Het vakantieseizoen is begonnen: iedereen is op zoek naar speelruimte

Aflevering 30: de druk van de mens op het strand blijft onverminderd groot, Kustpact of geen Kustpact.

Beeld RV

Het is even met de ogen knipperen, maar bij strandslag Drooghe Weert, bij Julianadorp, kan ik er niet meer omheen: het zomervakantieseizoen is begonnen. De parkeerplaats naast het Golden Wok Palace, bowling-restaurant Noordzee en recreatiebungalowpark Strandslag Julianapark staat vol en als ik het strand op loop, sta ik opeens in de bedrijvige wereld van de succesvolste diersoort op zoek naar speelruimte.

Vanaf de kustlijn kijk ik naar de tachtig strandhuisjes van Landal die hier onlangs zijn neergezet - ze staan er van maart tot oktober - en die de duinen aan het zicht onttrekken. Dit soort projecten deed natuurorganisaties en kustbewoners twee jaar geleden alarm slaan. De actie Bescherm de Kust kreeg weerklank, vooral nadat het kabinet had besloten dat bouwen in en rond het duingebied weer kon. Het schrikbeeld van de verrommelde Belgische kust doemde op. Er kwam een Kustpact, waarin de provincies in samenwerking met andere partijen gingen bepalen wat wel en wat niet kon. In Noord-Holland is er nu een 'ambtelijk concept voor de kustzonering'. Dat ziet er uit als een redelijk verhaal, waaruit je de conclusie kunt trekken dat alleen een paar projecten die echt niet meer zijn terug te draaien, kunnen doorgaan. Dus komen er waarschijnlijk zes permanente 'beachhouses' op het strand bij Petten en tachtig seizoensgebonden strandhuisjes. Hier, in Julianadorp, komen er nog tien strandhuisjes bij. Zelfs Natuurmonumenten heeft de huizen en huisjes in Petten geaccepteerd. Omdat het strand er kunstmatig is en geen natuurwaarde heeft. En omdat er elders meer ruimte voor natuur komt, of in elk geval niet gebouwd wordt.

Drooghe Weert. Beeld RV

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Lees ook eerdere afleveringen uit deze rubriek.

Maar ja, nu gaan de gemeenten en allerlei achterbannen nog iets over het plan zeggen. En de druk is groot. Van gemeenten in de kop van Noord-Holland die graag meer toeristen willen. Van recreatieondernemers, van beleggers, van mensen die niet met hun geld en hun vrije tijd omhoog zitten.

De zon zakt, het strand loopt langzaam leeg. De huisjes van Landal staan keurig op een rijtje, her en der zitten bewoners op de veranda met een wijntje. Je krijgt de neiging er mild van te worden, maar die neiging onderdruk ik hard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden