Het uur van waarheid voor Wouter Bos

Vandaag en morgen zijn in..

Voor PvdA-leider Wouter Bos breekt het uur van de waarheid aan. Eindelijk krijgt hij de kans een doortimmerd weerwoord te geven op de ‘feestbegroting’ die het kabinet vorige week presenteerde. En eindelijk kan hij in debat met premier Balkenende. Deze ontloopt al maanden een directe confrontatie met de grootste oppositiepartij.

De politieke beschouwingen woensdag en donderdag staan in het teken van de eindafrekening en de verkiezingen. Vier jaar kabinetten-Balkenende liggen op de weegschaal, vier jaar van ingrijpende hervormingen in de zorg en de sociale zekerheid maar op de valreep ook van economische groei en extra koopkracht. Bos gaat die resultaten niet afkammen, dat komt alleen maar verongelijkt over. In plaats daarvan blikt de PvdA vooruit: mooie cijfers meneer Balkenende, maar nu de mensen nog.

Bos wil zich vooral op zaken richten die het kabinet naar zijn mening heeft laten verslonzen. Dat het financieringstekort is omgebogen in een begrotingsoverschot is mooi. Maar is dat iets om trots op te zijn als tegelijkertijd je oude vader of moeder door personeelsgebrek ondervoed in een verpleeghuis ligt weg te kwijnen?

De PvdA weet uit eigen ervaring in het tweede paarse kabinet dat mooie begrotings- en werkgelegenheidscijfers geen garantie zijn voor verkiezingswinst. Integendeel zelfs. It's the people, stupid, zal Bos de premier voorhouden.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is vooralsnog niet onder de indruk van Bos’ strijdplan. Fijntjes wijst hij erop dat de PvdA-leider hem al maanden ontloopt bij ieder debat. ‘Ik kan dus nauwelijks wachten’, aldus Verhagen.

Het CDA is – niet verwonderlijk – dik tevreden over hetgeen de eigen premier tot stand heeft gebracht. De economie groeit, de werkloosheid is een van de laagste in Europa en de wachtlijsten in de zorg zijn verdwenen. Er zijn kabinetten te noemen met een minder glanzende palmares. ‘Gaat u al dat moois in de waagschaal stellen?’, zal Verhagen zijn PvdA-collega voorhouden. Of schaart de oppositie zich nu toch achter de maatregelen die ze vier jaar lang verfoeid heeft?

De christen-democraten hanteren graag de metafoor van het verbouwde huis. Na vier jaar staan de fundamenten, is het stof neergedaald en dan moet je geen nieuwe onderzekerheden creëren. En al helemaal niet rond de AOW of de hypotheekaftrek.

VVD-leider Rutte speelt morgen zijn eigen wedstrijd. Het is zijn debuut bij de algemene politieke beschouwingen en hij zal dat aangrijpen om zich te profileren. Rutte zal hameren op ambitie: een paar procent economische groei is mooi maar meer moet mogelijk zijn.

De VVD’er wil zich presenteren als het alternatief. ‘Als het gaat tussen Bos en Balkenende dan eindigt het met Bos én Balkenende. De kiezer die Bos niet in het Torentje wil, doet er daarom goed aan op de VVD te stemmen’, verklapte de liberaal dinsdag al zijn boodschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden