Het uur van de kraai

Vanwege het schaarse aanbod van Nederlandse producties zijn liefhebbers van drama veelal aangewezen op buitenlandse series. Maar de programmering is vaak grillig....

Neem de Britse serie Footballers' Wives. Toen dit feuilleton over list en bedrog in de huis- en slaapkamers van een aantal profvoetballers vorig jaar zijn entree maakte bij de commerciële zender ITV, was de Britse pers haast tegen wil en dank enthousiast. Weliswaar zag niemand er drama van hoge kwaliteit in, maar als lekker dik aangezette zedenschets bleek de serie voor velen onweerstaanbaar. Zo bekende de tv-recensent van The Guardian een steels plezier te beleven aan de 'menagerie van monstrueuze karakters'. Het bijkomende schuldgevoel trachtte hij te bestrijden door een complete avond naar het zeer verantwoorde BBC 4 te kijken.

RTL 4 zag in de hit een mooie versterking van zijn zondagavondprogramma, dat enigszins is toegesneden op een vrouwelijk publiek en dat met deze sardonische blik in het voetbalmilieu toch ook weer aan de mannelijke kijkers appelleert. Van de serie, die de schrandere Nederlandse titel Noppen & naaldhakken kreeg, zijn inmiddels acht afleveringen uitgezonden, en daarmee is de eerste reeks voltooid. Maar of we ook krijgen te zien hoe het na de cliffhanger van afgelopen zondag verder gaat, is zeer onzeker. Terwijl in Engeland de tweede reeks van acht afleveringen al weer achter de rug is, weten ze bij RTL - waar eerder de succesvolle Amerikaanse serie West Wing werd weggemoffeld - nog niet eens of het vervolg überhaupt op het scherm zal worden gebracht.

Laten we hopen dat de NPS zorgvuldiger omgaat met de vervolgreeks van de serie Six Feet Under, die momenteel op maandagavond na NOVA wordt uitgezonden. In haar genre vind ik deze dramaserie, evenals de veelbejubelde The Sopranos afkomstig uit de stal van de Amerikaanse zender HBO, verreweg de beste die momenteel op de Nederlandse buis is te zien.

Waar je van Amerikanen eerder de robuuste overrompeling en van de Britten de subtiele plaagstoot zou verwachten, is het bij Six Feet Under en Footballers' Wives juist omgekeerd. De personages van Six Feet Under zijn complexer en intrigerender, de humor is spitsvondiger. En zwarter, want de serie speelt zich af rond een begrafenisonderneming in Los Angeles, waarvan de eigenaar pas is overleden en die met vallen en opstaan wordt voortgezet door zijn vrouw en zoons. De dood is permanent aanwezig: er gaat geen aflevering voorbij zonder een opgebaard lijk.

De serie maakt over een paar weken plaats voor The Sopranos en zou daarna worden hervat. Maar dat is onzeker geworden omdat het schema wringt. Ik zou zeggen: doe maar een paar beginnende cabaretiers minder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden