Het tuig gaat met de ramadan aan de haal

RAMADAN-CRIMINALITEIT
Marokkaanse straatjeugd vergrijpt zich aan de ramadan, dat een feest van verzoening zou moeten zijn. Dit kwaad moet in eigen kring worden bestreden.

Vrijdagbegon de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Voor mij en vele andere Nederlandse moslims is ramadan veel meer dan een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang vasten. Voor mij is de ramadan een periode van spiritualiteit, bezinning, soberheid, verbroedering en verdraagzaamheid. Het is een periode waarin je jezelf traint en disciplineert en het is ook een tijd waarin je nadenkt over je eigen leven. Helaas wordt dit mooie feest sinds jaar en dag overschaduwd door jongeren die overlast veroorzaken en criminele feiten plegen. Ze gedragen zich als hooligans en teisteren vooral de achterstandswijken. Daar moet wat aan gebeuren.


De politiekorpsen in de grote steden houden tijdens de ramadanperiode rekening met extra overlast en criminaliteit. Het gaat vrijwel altijd om dezelfde groep veelplegers die ook de rest van het jaar de buurt teistert. De politie verwacht dat dit jaar de overlast nog heftiger zal zijn omdat de ramadan precies in de vakantieperiode valt. Veel moslims blijven namelijk in Nederland en daarnaast zijn de dagen lang en hangen veel jongeren tot laat op straat.


De politie krijgt met moeite greep op de achterstandswijken, waardoor overlast en criminaliteit hardnekkig blijven bestaan. Het probleem is dat veel politiemensen de deskundigheid missen om echt in deze wijken door te dringen. Vaak kunnen zij die jongens met opgeschoren haar en capuchonnetjes niet uit elkaar houden. Was het nou Hassan of Hussein? Wie deugt er wel en wie niet? Het breekt de politie op dat ze de weg in de gemeenschap niet kent. Ze spreekt de taal niet, kent de cultuur niet en de mores niet.


Doordat de meerderheid van de welwillende buurtbewoners geen vertrouwen heeft in de politie is het moeilijk om aan cruciale informatie te komen. De bewoners denken dat de politie toch niet ingrijpt en doen daarom geen aangifte. Veel bewoners zijn ook (soms terecht) bang voor represailles. Ze weten wie de daders zijn maar zien dat die jongens niet van straat worden gehaald. Ze zijn bang dat hun kinderen iets wordt aangedaan of dat hun auto wordt vernield. Hierdoor is het voor de politie weer heel lastig om een goed strafdossier op te bouwen. Een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken valt.


Ik pleit er al jaren voor dat de politie structureel gaat rechercheren in deze wijken en investeert in kennis van de gemeenschap. Samen met de welwillende bewoners kun je de criminelen isoleren en oppakken. Wanneer de politie mensen kan inzetten die de taal spreken en de culturele expertise bezitten, kan zij de criminelen te slim af zijn. Door te investeren in culturele kennis maken we de politie weer heer en meester op straat.


Maar ook de gemeenschap zelf moet haar verantwoordelijkheid nemen. Ik weet dat de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap de overlast en criminaliteit vaak in stilte hard veroordeelt. De gemeenschap neemt echter zelden publiekelijk afstand van de misstanden. Deze terughoudendheid is een zegen voor de criminelen. Laten wij ons daarom, juist tijdens de ramadan, keihard uitspreken en crimineel gedrag openlijk veroordelen. Het is de plicht van iedere moslim om onrecht te bestrijden en samen met de politie ervoor te zorgen dat de ramadan werkelijk een maand van bezinning en verbroedering is.


Laten wij deze gelegenheid aangrijpen om ons te herinneren dat het bij de ramadan niet alleen gaat om niet eten en drinken, maar juist ook om de morele en spirituele waarden van de vastenmaand. Laat het dus niet alleen bij woorden. Ga aangifte doen bij de politie en leg getuigenverklaringen af. Maak een vuist. Criminelen horen niet thuis in onze gemeenschap, dus geef ze ook geen thuis.


Tijdens de jaarwisseling was ik op uitnodiging van de politie in Den Haag. Ik heb daar gezien dat vrijwilligers vanuit de moskeeën de buurten introkken om te voorkomen dat de jeugd de fout in ging. Een vruchtbare samenwerking kan dus wel. Door de politie beter uit te rusten en burgers het vertrouwen terug te geven kunnen we gezamenlijk een schild vormen tegen overlast en crimineel gedrag.


Laat de ramadan niet kapen door criminelen. Laten we ook de rest van het jaar ervoor zorgen dat de goeden niet langer onder de kwaden lijden. Op die manier herstellen we het vertrouwen en doorbreken we de vicieuze cirkel.


AHMED


MARCOUCH


is Tweede Kamerlid voor de PvdA.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden