Het treurig stemmende programma Verkracht of niet? komt er dus echt

Verkracht of niet, is de vraag die tv opwerpt. De kijker hóéft geen antwoord te geven.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Welkom bij een treurig stemmende prelude op het binnenkort startende discussieprogramma Verkracht of niet?, met maandagavond in Pauw: advocaat Peter Plasman en zijn cliënt, de producent die Jelle Brandt Corstius vijftien jaar geleden verkrachtte, in de tijd dat ze allebei werkten voor Barend en Van Dorp. Of niet.

U mag het zeggen. Deze Gijs van Dam, verkrachter of niet? Jelle Brandt Corstius, verkracht of niet? U kunt er als kijker ook voor kiezen om geen uitspraak te doen, bijvoorbeeld als u verbijsterd bent over deze gang van mediazaken, als u er het type niet naar bent om #teamjelle of #teamgijs te twitteren, als u er gewoon, ja, een beetje stil van bent.

Het is niet zo makkelijk praten, zonder tastbaar bewijs op de talkshowtafel, met het ene woord tegen het andere, uitgesproken aan weer een ándere talkshowtafel. Toevallig een van de dingen die aangifte doen van aanranding of verkrachting ingewikkeld maken, naast schaamte en een heleboel andere verdrietige zaken die slachtoffers van seksueel misbruik dezer dagen proberen uit te leggen.

Dinsdag ging Verkracht of niet? verder bij RTL Boulevard. Guitig kopje in beeld: 'Hek van de dam.' Clarice Stenger, de huisadvocaat van het programma, vroeg zich af: 'Waarom hebben zij niet het gesprek met elkaar gezocht?' Een mediationsessie waarbij Brandt Corstius en Van Dam de bewuste avond in het Kurhaus nog eens waren langsgelopen, had de kou mogelijk uit de lucht kunnen halen, zei ze, terwijl het al flink ijzelde.

Jelle Brandt Corstius in RTL Boulevard. Beeld
Jelle Brandt Corstius in RTL Boulevard.Beeld

Presentator Luuk Ikkink had nog nooit zoiets meegemaakt, 'dat de rechtszaak al is begonnen voordat-ie überhaupt is begonnen. Het is toch echt heel raar dat wij dit soort gesprekken op dit niveau kunnen voeren, toch?' Niveautje, inderdaad. Stenger leek van mening dat ze beter thuis had kunnen blijven: 'We moeten het er hier helemaal niet over hebben aan het begin van een zaak die nog helemaal niet gestart is. Niet in televisieprogramma's, maar in de rechtszaal moet het gebeuren.'

Verkracht of niet? Eerder op de dag belde Radio 1 met hulplijn Frits Barend, die het óók niet wist, maar toch iets wilde zeggen over Brandt Corstius: 'Ik kan me niet voorstellen dat je dit verzint, maar ik ben ook geen deskundige, dat zeg ik er meteen bij.'

Dat programma Verkracht of niet?, dat komt er dus echt hè. Vanaf volgende week is het te zien bij BNNVara op NPO 3. Panelleden zullen drie 'op waarheid geïnspireerde verhalen', gefilmd als reconstructies, voorzien van veertien meningen en praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Het thuistribunaal mocht voor het slapen gaan nog aan de slag met de Rijdende Rechter, die zich op vertrouwd terrein waagde: iets met coniferen, leilindes en een pergola. Onrechtmatig en veel te lomp gesnoeid door de boze buurman of niet? 'Rust kunt u krijgen, eigenrichting niet', sprak mr. John Reid. Dáár kan geen twijfel over bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden