Opinie

'Het toppunt van zelfkastijding werd opgeschreven door Ramsey Nasr'

Als een halfgare imam zijn middeleeuwse verhaal komt afsteken zijn we trots op onze tolerantie. Als een columnist een provocerend theaterstuk schrijft moet er ineens met eieren gegooid worden. Onbegrijpelijk, meent René van Leeuwen. De logica ontbreekt volledig.

Vorige maand was er ophef rond een bezoek van Imam Haitham al-Haddad aan Amsterdam. Hij wordt beticht van haatzaaierij en discriminatie. Beeld anp

'Die islam van jou is een eigenlijk maar een achterlijke ideologie', zei ik tegen 'John'. John was de bijnaam van een Turkse moslim. We stonden in een homo-bar, Madonna blèrde door de speakers. John was met twee vrienden meegekomen. Die hadden het nogal druk met elkaar en niet zo'n zin in een politiek gesprek.

Wat volgde was een vreemde discussie in een merkwaardige setting. We waren en bleven het voornamelijk intens oneens. John bestelde na afloop nog twee biertjes. We hieven onze glazen, keken elkaar in de ogen en proostten op elkaars geluk en gezondheid.

John had zich tijdens de discussie beledigd kunnen voelen. Ik ook. Gelukkig ben ik niet zo snel te beledigen, en John ook niet. Mooi is dat. Ver weg van al het politiek correcte geneuzel. Een eerlijk gesprek.

Normloos
Even later stond ik met Sebastian uit Hamburg. Hij was drie maanden lid geweest van een liberale partij in Duitsland. Hij had werk in de Bundestag. Drie maanden, toen was ie er klaar mee. Waarom? Als je iets afwijkends zei, was iedereen gelijk gekwetst. 'Je bent normloos', was de vaste kritiek.

Intellectualisme en cultuurrelativisme maken de Duitse politiek kapot, volgens Sebastian. Volgens mij gebeurt in Nederland hetzelfde. De economische crisis bagatelliseren met een roep om nieuwe visie en ideologie is het nieuwe ontkennen van bestaande problemen. Cultuurrelativisme is al snel hetzelfde als wegkijken van duidelijke verschillen.

Iedereen is gelijk, we zijn allemaal mensen, dat soort hopeloze dooddoeners. Geboren uit angst om onderscheid te maken, uit angst om van discriminatie beschuldigd te worden. Uit angst voor normloosheid, door mensen die zich zonder collectieve normen geen houding weten te geven.

Eieren
Als een half gare imam zijn middeleeuwse verhaal komt afsteken zijn we trots op onze tolerantie. Als een columnist een provocerend theaterstuk schrijft moet er ineens met eieren gegooid worden. We tolereren allochtone intolerantie, maar de autochtoon mag niet intolerant zijn. Het is onbegrijpelijk, de logica ontbreekt volledig.

Altijd is er wel iemand beledigd of gekwetst. Buitenlanders kwetsen is helemaal uit den boze. Het Europees parlement vergeet even z'n mandaat en verdrinkt in een politiek correct tranendal. Ik kon er wel om lachen.

Het lachen vergaat me als je ziet hoezeer de zelf opgelegde muilkorf van de intelligentsia serieus wordt genomen. Vooral door henzelf. Het toppunt van zelfkastijding werd afgelopen weekend opgeschreven in het NRC, door Ramsey Nasr. Onze pessimistische, selectief verontwaardigde, 'dichter des vaderlands'.

Verkettering
In Nederland kun je in veel kringen met moeite zeggen dat je PVV stemt. Bekendmaken dat je geld doneert zou wel eens einde carrière kunnen betekenen. Dat dit soort verkettering compleet averechts werkt is tien jaar na Fortuyn nog steeds niet voor iedereen duidelijk.

Zolang deze sociale (zelf)censuur bestaat en de onderbuik van menig Nederlander niet serieus wordt genomen door de elite, is iedere roep om een daadwerkelijk open debat, normen en waarden en fatsoen niet alleen zinloos, maar bovenal hypocriet.

Door het individualisme gaat het er helemaal niet om of je gelijk hebt. Iedereen heeft gelijk, en tegelijkertijd niemand. Berg die ideologie nog even op. Zet je grote verhaal nog even in de ijskast.

Na decennia pappen en nat houden is er vooral behoefte aan daadkracht. De beste populist gaat winnen, links- of rechtsom. Het zijn barre tijden voor idealisten. Dat was het enige waar John en ik het over eens waren.

René van Leeuwen is masterstudent Sociologie aan de Erasmusuniversiteit

 
Na decennia pappen en nat houden is er vooral behoefte aan daadkracht. De beste populist gaat winnen, links- of rechtsom.
René van Leeuwen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden