Commentaar

'Het topoverleg in Den Haag is een nuttig leermoment voor onze bewindslieden'

Het uitbannen van slecht beveiligd nucleair materiaal via de diplomatieke methode blijkt succesvol, schrijft Arnout Brouwers in het commentaar van de Volkskrant. Tegelijkertijd is het gastheerschap 'voor Nederland een zeldzame kans zich te profileren in de internationale topdiplomatie.'

OPINIE - Arnout Brouwers
De Amerikaanse president Barack Obama (L) en premier Mark Rutte bij De Nachtwacht in het Rijksmuseum. Beeld anp
De Amerikaanse president Barack Obama (L) en premier Mark Rutte bij De Nachtwacht in het Rijksmuseum.Beeld anp

Vandaag komen meer dan vijftig wereldleiders bijeen in Den Haag voor de derde topbijeenkomst over nucleaire veiligheid, een initiatief van president Barack Obama. Hoewel de bijzondere veiligheidsmaatregelen die deze top vereist de afgelopen tijd veel aandacht hebben gekregen, biedt de Nuclear Security Summit genoeg andere stof tot nadenken.

Succesmethode van Obama
Precies omdat scenario's als een terroristische aanslag met een kernbom of een zogeheten 'vuile bom' zo exotisch en bijna 'ondenkbaar' zijn, is het goed dat president Obama een groot internationaal diplomatiek initiatief is begonnen voor het uitbannen van zoveel mogelijk 'rondzwervend' of slecht beveiligd nucleair materiaal. Dat het aantal landen dat zulk materiaal op zijn grondgebied heeft de afgelopen vijf jaar verder is afgenomen, wijst op het succes van deze methode. De hoon van de sceptici weerklinkt luid - maar er is alle reden dit soort diplomatieke inspanningen juist toe te juichen.

Voor Nederland is het gastheerschap van de nucleaire top een zeldzame kans zich te profileren in de internationale topdiplomatie. Den Haag kan zijn imago als internationaal georiënteerde stad 'van vrede en recht' opvijzelen. In de marge van de topontmoeting ontvangt premier Rutte vanmiddag in het Catshuis ook de leiders van de G7, de groep van grote industriële landen die voor het eerst sinds 1998 bijeenkomt zonder Rusland.

Vrede, recht en veiligheid
Rutte verklaarde vorig jaar dat Nederland is gevraagd de top te organiseren omdat 'ons land wereldwijd bekend staat als land van vrede, recht en veiligheid'. Het gebruik van de tegenwoordige tijd in deze zin is echter aanvechtbaar: Nederland heeft de afgelopen jaren internationaal vooral opzien gebaard met de opkomst van extreem-rechts, teruggeschroefde ambities op het gebied van defensie en ontwikkelingssamenwerking, en een toenemende euroscepsis. Ook met betrekking tot het formuleren van een westers antwoord op de Russische annexatie van de Krim behoort Nederland, met landen als Cyprus, tot de diplomatieke en intellectuele achterhoede.

De Amerikaanse president Barack Obama (L) met premier Mark Rutte in het Rijksmuseum. Beeld anp
De Amerikaanse president Barack Obama (L) met premier Mark Rutte in het Rijksmuseum.Beeld anp

In dat opzicht biedt het diplomatieke topoverleg vandaag in Den Haag onze bewindslieden meer dan alleen de kans te stralen te midden van alle belangstelling. Het is ook, in modern Nederlands, een nuttig 'leermoment'.

Arnout Brouwers is chef opinie van de Volkskrant.

De Amerikaanse president Barack Obama (M) met premier Mark Rutte (L) in het Rijksmuseum. Obama is in Nederland voor de Nuclear Security Summit. Directeur Wim Pijbes (2eL) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (R) kijken toe. Beeld anp
De Amerikaanse president Barack Obama (M) met premier Mark Rutte (L) in het Rijksmuseum. Obama is in Nederland voor de Nuclear Security Summit. Directeur Wim Pijbes (2eL) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (R) kijken toe.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden