Opinie

'Het toestaan van een totalbodyscan is nutteloos, gevaarlijk en duur'

Het toestaan van totalbodyscan is een oprisping van dubieus commercialisme, schrijft cardioloog René Dijkgraaf.

Een PET-MRI scanner in het academisch ziekenhuis VUmc. Beeld anp

De minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, overweegt een totalbodyscan door Prescan toe te staan. Niet omdat een scan onze gezondheid ten goede komt - daar is geen bewijs voor - maar 'vanwege de keuzevrijheid van het individu'. Ze lijkt de keuzevrijheid van ondernemers te bedoelen, die er goede handel in zien en die dit soort schijnargumenten aanreiken.

Epidemiologie is een nette wetenschap, die heeft bewezen dat willekeurige screening nutteloos, gevaarlijk en duur is. Nutteloos omdat er hoogstzelden een ziekte wordt gevonden waarbij vroegdiagnostiek een wezenlijk voordeel biedt (ook al beweren de Prescankooplui van wel). Gevaarlijk omdat er voor onschuldige vlekjes vaak riskant vervolgonderzoek nodig is en omdat mensen zich ten onrechte ziek gaan voelen. En duur omdat elke scan vele honderden euro's kost en omdat het vervolgonderzoek in reguliere ziekenhuizen kostbaar is.

Het geld had ook aan wérkelijk nuttige zorg kunnen worden besteed: de thuiszorg wordt systematisch afgebroken, de jeugd-ggz is inmiddels over de schutting gegooid bij de gemeenten, het antirookbeleid wordt door deze minister doorlopend gefrustreerd, enzovoorts. Het is middels goedkope voorlichtingscampagnes goed mogelijk uit te leggen welke preventieve zorg wél en welke níét zinvol is, en waarom we er trots op mogen zijn dat we Prescan grotendeels buiten de deur hebben weten te houden.

Dat levert de handel echter geen geld op. Schippers heeft in haar aanbidding van de God der Vrije Markt al een hele kermis aan nutteloze themakliniekjes toegestaan, waardoor de zorgkosten explodeerden. Ik hoop dat de Gezondheidsraad deze oprisping van dubieus commercialisme krachtig zal afkeuren.

René Dijkgraaf is cardioloog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden