Het tijdperk Taylor, chronologie Liberia sinds 1990

Een overzicht:

1990: In juni bereiken strijders van Taylor de hoofdstad Monrovia. De volgende maand overleggen West-Afrikaanse staatshoofden over een internationale vredesmacht voor Monrovia. Daar vecht inmiddels ook een groepje dat zich van Taylor heeft afgewend onder ‘generaal’ Prince Johnson.

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) plaatst in augustus 4000 militairen, geleid door Nigerianen en Ghanezen, in Monrovia. Dat verhindert niet dat begin september president Doe door strijders van Johnson op gruwelijke wijze wordt vermoord. De soldaten van Doe en Taylors strijders tekenen in november in Bamako (Mali) een wapenstilstand. Op 21 december volgt een vredesakkoord in Gambia.

1991: In januari roept Taylor dat de vredesakkoorden ongeldig zijn. Hij vestigt zich in het Centraal Liberiaanse Gbarnga. Hij stelt er een nieuwe regering te leiden. Zijn strijders domineren inmiddels al 90 procent van het land.

ECOWAS besluit dat de vredesmacht in heel het land mag opereren maar daar komt het niet van. Ex-soldaten van Doe beginnen in april vanuit buurlanden aanvallen op Taylors strijders. De aanvallers noemen zich Verenigde Bevrijdingsbeweging (Ulimo) en worden geleid door ex-minister Alhaji Kromah. In juni overlegt Taylor met de officiële interim-president Amos Sawyer.

1992/1994: Hevige gevechten en peilloos bloedvergieten. Taylor valt in 1992 weer de West-Afrikaanse vredesmacht aan. Die verdrijven hem vervolgens uit Monrovia en omgeving. Van een serie vredesplannen komt praktisch niets terecht. Maar eind 1994 komen de inmiddels vijf gewapende groepen in Accra (Ghana) overeen aan vrede te gaan werken.

1995: Vredesovereenkomst. Leiders van strijdende bendes, Taylor, Kromah en George Boley vormen samen met drie burgers de leiding van een regering.

1996: In april 1996 vinden zeker duizend burgers in Monrovia de dood door opgelaaide gevechten tussen strijders van Taylor en Kromah alsmede die van een nieuwe bendeleider op het toneel, Roosevelt Johnson (ex-Ulimo).

1997: In juli zijn er parlementsverkiezingen onder internationaal toezicht. Charles Taylor wint die overtuigend met zijn NPFL. Onder de vele bizarre verkiezingsslogans van Taylor was: ‘Hij doodde mijn moeder,hij doodde mijn vader maar ik stem voor hem’. Taylor wordt op 4 augustus president.

1999: Gewapende groepen keren zich tegen Taylor. De Verenigde Strijdkrachten voor de Bevrijding van Liberia (JFFL) naar verluidt vanuit Guinee en de Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie (LURD) vanuit Sierra Leone. Daar beginnen dat jaar de VN een militaire vredesmissie.

2001: De VN-Veiligheidsraad kondigt een wapenembargo tegen Liberia af. Aanleiding vomt Taylors rol in de verkoop van diamanten uit Sierra Leone dat door extreem wrede bendes wordt verhandeld. Taylor koopt met de opbrengst wapens om tegen de oprukkende LURD te vechten.

2002: De gruwelijke wreedheden en strijd in buurland Sierra Leone zijn over. De VN richten een speciaal strafhof op voor de berechting van verantwoordelijken voor de afgrijselijke misdaden die er zijn begaan. Dit Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) gaat in de zomer aan het werk in Freetown.

2003.: De LURD en de Beweging voor de Democratie in Liberia (Model) ondernemen in juni een grote aanval op Monrovia. Het SCSL vraagt om Taylors arrestatie voor berechting wegens oorlogsmisdaden in Sierra Leone.

West-Afrikaanse staten besluiten in juli een grotere vredesmacht te sturen. Internationale druk brengt Taylor ertoe in augustus de wijk naar Nigeria te nemen. De volgende maand richt de Veiligheidsraad de UNMIL op, met 15.000 man een van de krachtigste vredesmachten van de volkerenorganisatie.

2005: Bij de presidentsverkiezingen eind 2005 legt de ex-voetballer George Weah het af tegen Ellen Johnson-Sirleaf.

2006 Johnson-Sirleaf wordt in januari beëdigd als het eerste vrouwelijke staatshoofd van het land. In maart wordt Taylor in Nigeria opgepakt en naar Sierra Leone gestuurd. Daar verkiest men een proces buiten West-Afrika. De VN stemmen ermee in dat het Den Haag wordt.

Taylor wordt 20 juni overgebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden