Het tijdperk Slobodan Milosevic

Chronologie van het tijdperk Slobodan Milosevic. Het Joegoslavische drama van 1986 tot oktober 2000.

15 mei 1986: Slobodan Milosevic wordt partijvoorzitter van de Servische communistische partij.

24 april 1987: In Kosovo protesteren grote groepen Serviërs die zich onderdrukt voelen door de Albaneze meerderheid. Milosevic maakt naam door de demonstranten toe te spreken met de woorden: 'Niemand moet het nog wagen u te slaan.'

28 juni 1989: Milosevic spreekt een miljoen Serviërs toe in de Kosovaarse stad Polje, waar 600 jaar geleden het middeleeuwse Servische koninkrijk door de Turken werd verslagen.

November 1989: Milosevic wordt benoemd tot president van Servië.

9 december 1990: In de eerste vrije verkiezingen sinds de Tweede Wereldoorlog wordt Milosevic herkozen als president van Servië.

25 juni 1991: Kroatië en Slovenië roepen de onafhankelijkheid uit.

Juni 1991: Joegoslavische tanks slagen er niet in de onafhankelijkheid van Slovenië te voorkomen. In Kroatië breken gevechten uit tussen Kroaten en etnische Serviërs.

16 december 1991: De EU besluit de onafhankelijkheid te erkennen van elke Joegoslavische republiek die voldoet aan voorwaarden op het gebied van de mensenrechten, democratie en etnische minderheden.

19 december 1991: Servische rebellen roepen de onafhankelijkheid uit van de Krajina-regio in Kroatië.

December 1991: In een onofficieel referendum verklaart de Servische minderheid in Bosnië-Herzegovina zich tegen afscheiding van Joegoslavië. Servische leiders roepen de Bosnisch-Servische republiek uit.

3 maart 1992: Bosnische Moslims en Kroaten stemmen voor onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina in een referendum dat wordt geboycot door de Servische bevolking.

6 april 1992: De EU erkent de onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina. Er breekt oorlog uit tussen de Bosnische regering en Bosnische Serviërs, die de hoofdstad Sarajevo omsingelen.

Mei 1992: De VN stelt sancties in tegen Servië omdat het de Servische rebellen in Kroatië en Bosnië steunt.

Januari 1993: Onderhandelingen om de vrede te herstellen in Bosnië mislukken. Er breekt oorlog uit tussen Bosnische Moslims en Kroaten.

November 1995: De NAVO voert luchtaanvallen uit op de Bosnische Serviërs.

21 november 1995: Milosevic tekent samen met de presidenten Izetbegovic van Bosnië-Herzegovia en Tudjman van Kroatië het akkoord van Dayton.

30 november 1996: Minstens honderdduizend Serviërs gaan de straat op in Belgrado om te protesteren tegen fraude bij de Servische verkiezingen. Milosevic erkent de overwinning van de oppositie bij de gemeenteraadsverkiezingen.

15 juli 1997: Milosevic treedt af als president van Servië nadat hij het maximum van twee termijnen heeft uitgediend. Het federale parlement benoemt hem tot president van Joegoslavië.

Maart 1998: Milosevic negeert een internationale oproep om een einde te maken aan het geweld in Kosovo. Hij nodigt de Albaneze seperatistische leider Imbrahim Rugova uit voor vredesbesprekingen.

24 september 1998: De NAVO dreigt Servië te bombarderen als Milosevic het geweld in Kosovo niet beëindigt.

27 oktober 1998: Servische troepen verlaten Kosovo.

19 maart 1999: Vredesbesprekingen in Parijs tussen Joegoslavië en de Kosovaren mislukken.

24 maart 1999: De NAVO begint luchtaanvallen op militaire doelen in Joegoslavië.

27 mei 1999: Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag maakt bekend dat het Milosevic heeft aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden.

10 juni 1999: Servische troepen beginnen zich uit Kosovo terug te trekken. De NAVO beëindigt na 78 dagen haar luchtaanvallen.

14 april 2000: Minstens honderdduizend demonstranten eisen in Belgrado vervroegde verkiezingen.

Juli 2000: Milosevic past de grondwet aan om nog twee termijnen aan te kunnen blijven als president.

27 juli 2000: Milosevic maakt bekend dat op 24 september presidents-, parlements- en gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden.

26 september 2000: De Federale Kiescommissie verklaart oppositieleider Vojislav Kostunica winnaar van de presidentsverkiezingen met 48,22 procent van de stemmen. Milosevic krijgt 40,23 procent. Omdat geen van beiden een meerderheid heeft gekregen, roept de Kiescommissie een tweede ronde uit. Kostunica weigert deel te nemen omdat er fraude zou zijn gepleegd.

29 september 2000: De oppositie begint een vijfdaagse actie met stakingen, wegblokkeringen en demonstraties om Milosevic tot aftreden te dwingen.

2 oktober 2000: In heel Servië blokkeren demonstranten de wegen. Mijnwerkers leggen de grootste kolenmijnen dicht. Milosevic weigert af te treden.

4 oktober 2000: De Servische politie valt de grootste kolenmijn van het land binnen en arresteert stakende mijnwerkers. Duizenden mensen voegen zich bij de stakers.

5 oktober 2000: Het Constitutionele Hof van Joegoslavië annuleert de presidentsverkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden