reportage

Het terras mag weer open. Wat vinden horeca-eigenaren? ‘Onder deze omstandigheden onbegrijpelijk’

Koningsdag 2021. Het terras van restaurant Hannekes Boom aan het IJ. Beeld Guus Dubbelman
Koningsdag 2021. Het terras van restaurant Hannekes Boom aan het IJ.Beeld Guus Dubbelman

Na ruim een half jaar horecasluiting mogen de terrassen vandaag weer open. Dus: opgetogen horecabazen? Niet altijd – sommige cafés blijven zelfs dicht omdat de druk op de zorg zo hoog is.

Als vandaag het terras van Hart van Brabant in Den Bosch weer opengaat, zegt eigenaar Jolande Marechal, zullen niet alleen haar gasten dat als een bevrijdingsdag ervaren. Na ruim een half jaar gesloten horeca vanwege het coronavirus neemt Marechal het voor lief dat de openingstijd beperkt is van 12 tot 6. ‘We zullen geen Bossche bol serveren, want die eet je ’s ochtends bij de koffie. Maar onze gasten zijn dolblij dat ze weer mogen komen.’ Marechal prijst zich gelukkig met een ruim en overdekt terras op de Parade in Den Bosch. ‘We richten ons vooral op de lunch.’ Gasten kunnen een tijdslot van maximaal twee uur reserveren.

Bij Hart van Brabant staat de telefoon roodgloeiend, van diverse stamgasten kreeg Marechal al bloemen. Maar om haar gasten te kunnen verwelkomen, moet ze zich aan strenge regels houden. Alsof ze op Schiphol werkt, verzucht Marechal. ‘Je hoeft nog net niet door een metaaldetector om bij ons binnen te komen.’

Bier en bitterballen

Al die regels, ze wordt er tureluurs van. Het begint bij een gezondheidscheck die lastig valt te controleren. Marechal: ‘En die is vanwege de privacy niet helemaal verplicht. Er mogen twee mensen aan een tafeltje of meer, mits ze uit één gezin komen. Als de gasten dat niet invullen op het formulier, moet ik maar geloven dat ze op hetzelfde adres wonen.’

Handen desinfecteren, niet verplaatsen als je eenmaal achter je tafeltje zit. Het blijft behelpen, aldus Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Ook bij zijn zaken in Rotterdam en Berkel en Rodenrijs kun je weer op het terras zitten. ‘Een klein lichtpuntje, want deze heropening kost alleen maar geld. Bovendien hebben de meeste cafés geen terrassen. We gaan open voor bier en bitterballen, een groot deel van de horeca heeft hier niets aan. Dit kabinet toont geen voortschrijdend inzicht.’

Thomas Anderiesen opent de terrassen van zijn twintig cafés in Amsterdam ook met gemengde gevoelens. Samen met collega Riad Farhat, een van de Drie Wijzen uit Oost die zeker twintig cafés bezitten in (het oosten van) de hoofdstad, begon hij een actie onder de hashtag #dit werkt niet. Straks hoost het van de regen, zegt Anderiesen. ‘Dan blijven de mensen weg. Sta je met volle koelingen en medewerkers die je weer naar huis kunt sturen. Dat werkt dus niet.’

Anderiesen noemt de versoepeling vooral symboolpolitiek. Zo biedt het terras van zijn café Hannekes Boom ook met anderhalve meter afstand ruimte aan wel 300 gasten, toch mag Anderiesen er maximaal 50 toelaten. ‘Zoals een ondernemer zei: we moeten blij zijn met kapot speelgoed. Het voelt alsof we voor het karretje van de overheid worden gespannen. De bevolking wil wat, dus zetten we een vinkje achter heropening horeca.’

Het kost Anderiesen nu meer om de terrassen te openen dan dat het oplevert. Hij heeft vanwege de pandemie ‘vele miljoenen’ aan omzetverlies geleden en blijft overeind dankzij de steun van de overheid. Toch is de bodem in zicht, aldus Anderiesen.

‘Geef ons in elk geval de ruimte om een ontbijt of een diner te serveren. Straks komen mensen na hun werk om kwart over vijf naar het terras en moet ik ze een half uur later de rekening geven. En vorig jaar werden café-eigenaren al bekeurd als ze een minuut te laat sloten.’

Sommige horeca-eigenaren weigeren om principiële redenen de terrassen te openen. Sander Haafkes heeft het de stamgasten van café De Stier in Eibergen al uitgelegd. Zolang de druk op de zorg onverminderd hoog is, blijft zijn café gesloten. ‘Ik begrijp dat mensen euforisch zijn nu ze eindelijk weer een biertje mogen drinken op een terras’, zegt Haafkes. ‘Maar ik vind heropening onder deze omstandigheden onbegrijpelijk.’

Vanwege de coronamaatregelen zijn horeca en terrassen gesloten. Nijmegense horecaondernemers zijn druk in de weer met het prepareren van hun terrassen. Beeld Marcel van den Bergh
Vanwege de coronamaatregelen zijn horeca en terrassen gesloten. Nijmegense horecaondernemers zijn druk in de weer met het prepareren van hun terrassen.Beeld Marcel van den Bergh

‘Schijnwerkelijkheid’

Haafkes spreekt van een ‘schijnwerkelijkheid’ dat het bezoek aan terrassen goed te reguleren valt. ‘Dit besluit is genomen onder druk van een paar burgemeesters in de grote steden, maar de realiteit is anders. Denk je nu echt dat alle bezoekers als makke schapen de hele middag achter hun tafeltje blijven zitten?’

De eigenaar van De Stier voorspelt dat veel gasten in de ‘natte’ horeca vanaf 12 uur meteen aan het bier gaan. ‘Met als gevolg meer toiletbezoek, mensen zijn blij en gaan elkaar aanraken. Die anderhalve meter afstand is een illusie, dat valt niet te reguleren.’

Heropening is nu niet gepast, aldus Haafkes. ‘Nu zullen mensen na 6 uur het feestje thuis voortzetten, met meer besmettingen als gevolg. Deze versoepeling werkt alleen maar averechts. Had drie tot vier weken gewacht tot de druk op de ic’s weer afneemt, dan kunnen de cafés tot tien uur ’s avonds openblijven. En is een fatsoenlijke omzet weer mogelijk.’

Toch koestert Jolande Marechal nu al de vreugde bij de cliëntèle in Hart van Brabant. ‘Voor die opgetogen mensen kan ik het toch niet maken om dicht te blijven? We gaan er een feestje van maken.’

De spelregels van de overheid

De openingstijden van de buitenterrassen zijn van 12.00 uur tot maximaal 18.00 uur.

Er geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit kan aan de deur.

Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar.

Per buitenterras geldt een maximum van 50 personen.

Met kuchschermen tussen tafels mogen tafels ook op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar staan.

Een gezondheidscheck en een verzoek om te registreren zijn verplicht. De GGD gebruikt de gegevens eventueel voor bron- en contactonderzoek.

De terrasbezoekers blijven zo veel mogelijk zitten. Verplaatsen gebeurt niet onnodig.

Er is geen zelfbediening.

Alleen voor toilet- en garderobebezoek of om te betalen mogen bezoekers naar binnen. Hierbij moeten bezoekers binnen een mondkapje dragen.

Er wordt zo veel mogelijk contactloos betaald.

Er is geen entertainment (zoals live-optredens en videoschermen) op of rondom het terras.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden