Het televisieseizoen van A tot Z

Wat gebeurde er het afgelopen seizoen op televisie? En wat niet? Van Adam tot Zomerstop...

Adam Curry en Patricia Paay hoopten met de Adam's Family de koning en de koningin van de reality soap te worden. Maar ze werden afgetroefd door Patty Brard. Zij was nog een stuk ordinairder en onbeschaamder. Een dropshot van Curry's jongeheer in vermoedelijke staat van opwinding moest het tij keren, maar het mocht niet baten. Bijna twee keer zoveel kijkers stemden af op Patty's Posse.

Bruins Slot, Harm. Volgde Gerrit Jan Wolffensperger op als voorzitter van de raad van bestuur van de publieke omroep. Voorbeeldige carrière, die hem voerde van het gemeentehuis van Winsum naar de hoogste ambtelijke functie in het ministerie van OC & W. De benoeming van de CDA'er Bruins Slot lijkt een triomf van de omroepvoorzitters, die hij geacht wordt aan te sturen, maar die hem tegelijkertijd controleren. Toch denken sommigen dat deze vergadertijger wel eens doortastender zou kunnen blijken dan je zou denken. Al klinkt zijn beeldspraak ontmoedigend: 'Je kunt niet aan gras trekken.'

Charlie, voluit Charlotte, heeft een sterke band met Valerie, de lang verloren gewaande zus van haar moeder Barbara. Wat ze niet weet is dat Valerie haar biologische moeder is. Hoe lang houden Barbara en Valerie, die elkaar helemaal nier mogen, deze charade vol? Welkom in de onverwoestbare wereld van Goede tijden, slechte tijden. De RTL-soap vierde zijn twaalfeneenhalf-jarig jubileum. De populariteit is onverminderd groot. Door de week kijken gemiddeld kijken evenveel mensen naar GTST als naar het gelijktijdig uitgezonden NOS Journaal op Nederland 1.

Drama is er genoeg in Hilversum, maar langlopende Nederlandse dramaseries die zich buiten het politiebureau of het ziekenhuis wagen, worden haast niet meer gemaakt. De meeste omroepen vinden het genre te duur en te riskant. De twee verdienstelijke, maar weinig glorieuze uitzonderingen van het seizoen: Meiden van De Wit (Net 5) en Najib & Julia (AVRO). De eerste leed onder een ongeloofwaardig script en de tweede onder een te laag productiebudget.

Erotisch model Bo en haar poppen verwierven nationale bekendheid met hun optreden in Neuken doe je zo!, het zesdelige BNN-seksprogramma voor de jonge minna(a)r(es). Met Bridget als niet erg romantische, maar wel kordate gids. Onbevangen kutpraatjes in plaats van deftige vaginamonologen. Kijkcijfers werden zeer bevorderd door veertigplussers die toe waren aan een herhalingscursus.

Frank van Kappen. De oud-generaal liet zich niet verleiden tot dubieuze bespiegelingen over de whereabouts van Saddam Hussein en groeide met Ko Colijn en Bertus Hendriks uit tot de beste tv-analisten van de oorlog in Irak. Sprak de gevleugelde woorden: 'We zitten door een limonaderietje naar een breedbeeld te kijken.'

God kreeg een verrassende spoorzoeker achter zich aan in de persoon van Catherine Keyl. Haar TROS-programma Keyl mislukte, maar de EO deed goede zaken met de zesdelige serie Catherine zoekt God. Ongewild staat La Keyl tevens genoteerd voor het banaalste tv-moment van het seizoen: de animatie van haar sprekende vagina bij Jensen! (Yorin).

Herberg De Leeuw bleek bij de NCRV toch een iets te vreemde eend in de bijt. De achterban morde, Anneke Grönloh en Bob Smalhout eisten excuses voor beledigende grappen. Een persiflage op de rouw voor prins Claus deed de deur dicht. Troostprijs voor Paul de Leeuw: een avond met de Josti-band. Maar het wachten is natuurlijk op een uitnodiging van Rik Felderhof.

Idols. Na de hilarische voorronde was de finalereeks eigenlijk een povere aangelegenheid, maar dat mocht de pret van de kijkers niet drukken. De op basis van een Brits concept ontwikkelde zangcompetitie werd hét kijkcijferkanon van het seizoen. Naar de slotavond keken 4,6 miljoen mensen, en naar de bekendmaking van de einduitslag zelfs bijna vijf miljoen. RTL verdiende ook nog eens dik aan de telefoontjes en sms'jes. Jamai werd de verrassende winnaar, runner-up Jim bezorgde snoepfabrikant Mars een nieuw vlot imago, en juryvoorzitter Henkjan Smits veroverde de positie van invaller bij RTL Boulevard. Grote verliezer was Henny Huisman, wiens Soundmixshow door RTL bij de schroothoop werd gezet.

Jack van Gelder maakt weer een grote kans om bovenaan te eindigen op de lijst van presentatoren met de meeste uren zuivere zendtijd. Voornaamste concurrenten: Tom Egbers, Humberto Tan, Mart Smeets.

Inderdaad, allemaal Studio Sport, dat per seizoen in totaal ongeveer 1500 uur vult. Moet de publieke omroep wel zoveel aan sport blijven doen? Sommigen vinden van niet, maar de organisatie-deskundigen van McKinsey hebben hun handen niet vuil gemaakt aan deze problematiek. Want geld valt er niet te verdienen met minder sport (= minder reclame-inkomsten).

Kopspijkers sleepte de belangrijkste prijzen in de wacht. Eerst de Televizierring, daarna de Nipkowschijf. Het cabaret schitterde boven alles uit. Maar in het nieuwe seizoen moeten Jack Spijkerman en de zijnen het voorlopig zonder Paul Groot stellen: hij stort zich op het toneel. Zullen Wouter Bos, Ruud Lubbers, Mat Herben, Herman Heinsbroek en Willibrord Fréquin opgelucht adem halen? Misschien juist wel niet, want nu moeten ze het publiek geheel op eigen kracht weten te boeien.

Leeuwen, Cees van. De merendeels demissionaire staatssecretaris van cultuur en mediazaken wachtte geduldig op beleidsadviezen die niet kwamen. LPF-afkomst nauwelijks merkbaar. Aimabele verschijning op conferenties en jaarvergaderingen. Als ex-popmuzikant ook goed inzetbaar bij talkshows.

Mohammed Cheppih speelde korte tijd een hoofdrol in een van de grootste mediahypes van het seizoen: de oprichting van de Nederlandse tak van de Arabisch-Europese Liga. Broeder Cheppih was de beoogde eerste voorzitter van AEL-NL, maar vond bij nader inzien dat hij zijn krachten beter kon wijden aan de verbreiding van de islam. Naar de oprichtingsvergadering kwamen uiteindelijk zestig mensen. Ook Abou Jahjah, die in bijna alle praatprogramma's zijn opwachting maakte en aan wie Reporter zelfs een heel portret wijdde, bleek geen storm te oogsten: zijn AEL verwierf bij de Belgische verkiezingen minimale steun.

NOVA. Hoofdredacteur Gerard Dielesen ging, Rik Rensen kwam. Netmanager Matthijs van Nieuwkerk ging, Hans van Beers kwam. Rob Trip, Margriet Vroomans en Kees Driehuis gingen, Matthijs van Nieuwkerk, Felix Rottenberg, Clairy Polak en Jeroen Pauw kwamen. Matthijs van Nieuwkerk en Felix Rottenberg gingen, Clairy Polak en Jeroen Pauw kwamen apart te zitten. Rik Rensen ging, Carel Kuyl kwam. 'Goedenavond, volgend seizoen is er weer een vernieuwde Nova.'

One-hundred-and-eighty! Bij geen ander getal gaat sportminnend Nederland zo uit zijn dak als bij de hoogst haalbare darts-score. SBS 6 juicht volop mee. Zelfs de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal en de verrichtingen van Ajax in de Champions League moesten het qua kijkcijfers afleggen tegen de pijltjes van Raymond van Barneveld en Koos Stompé. Naar de Embassy-finale keken 3,4 miljoen mensen.

Prins Claus bewees posthuum nog één keer hoe zeer hij het Nederlandse volk voor zich heeft ingenomen met zijn onconventionele optreden. Na Idols was de uitvaartdienst voor de prins-gemaal het meest bekeken tv-programma van het seizoen. Ruim 4,2 miljoen mensen volgden het live-verslag van de NOS. Zeer weinigen konden bevroeden dat de bedremmelde gezichten van de ministers mede te maken hadden met een onoplosbare crisis in de boezem van het kabinet. Nog dezelfde avond raakte Balkenende I in een coma waaruit het niet meer zou ontwaken.

Rossem, Maarten van. Lid van het gilde der beroepscommentatoren. Door de pas afgezwaaide tv-recensent Maarten Huygen uitgeroepen tot 'Professor Studio 2'. Permanent inzetbaar om over van alles en nog wat een mening te geven. Woonachtig in een door de gezamenlijke publieke en commerciële omroepen aangelegd tv-dorp met taxiservice naar Hilversum. Buurman links: Willem Oltmans. Buurvrouw rechts: Annemarie Jorritsma. Linksachter: Jort Kelder. Nieuw op nr. 17: Bram Peper en Paul Rosenmöller. Glurend achter de vitrage in de oude winkel van Zwagerman: Heleen van Royen.

Stem van Nederland. Zou de nieuwsrubriek worden die geen door journalisten bedachte onderwerpen behandelt, maar de zaken die het volk ter harte gaan. Televisie zoals Pim het gewild zou hebben. Met gespierde opinies van bozige commentatoren. Maar SBS 6 bleek zich toch verkeken te hebben op de tijdgeest, want de rubriek sloeg niet aan. Na een paar maanden volgde een restyling en werd een vrouwelijke presentator toegevoegd. De rubriek is nu meer gepolijst, maar we missen de rauwe stem van Nederland toch een beetje.

Tegenlicht. De wekelijkse semi-actualiteitenrubriek van de VPRO trok de aandacht met bijzondere reportages en signalementen. De afwisselende uitzendingen leverde het programma een eervolle vermelding van de Nipkow-jury op. Een lichtpuntje voor de VPRO, die een dramatisch slecht seizoen doormaakte. Het met veel frutsels opgetuigde vrijdagavond-blok werd door de kijkers niet herkend. Op de zondagmiddag volgde het echec van Kunst moet zwemmen op dat van Propaganda. Het late avond-kunstmagazine R.A.M. moest het zelfs onder VPRO-leden afleggen tegen de herhaling van RTL Boulevard. Nu maar hopen dat Zomergasten met de nieuwe presentator Joost Zwagerman zorgt voor een grote pleister op de wonde.

UPC blijft de schrik van televisie-kijkend Nederland. Matig signaal, veel storingen, verkeerde rekeningen, ontoegankelijke servicelijnen. Zou McKinsey daar niet eens zijn zegenrijke arbeid kunnen doen?

Veronica. Programmadirecteur Bert van der Veer had zulke mooie plannen en zulke hoge verwachtingen, maar helaas: de doorstart van Veronica mislukte. Er kwamen te weinig kijkers opdagen. Na veel geharrewar is nu besloten dat de omroep zich aansluit bij SBS. Ach, als het kwaliteitsprogramma De pikantste thuis maar niet verloren gaat.

Willibrord Fréquin heeft zijn laatste beroemdheid met een bos bloemen overvallen en zijn laatste huisjesmelker aan de schandpaal genageld vanwege uitbuiting van een 94-jarige huurster. 'Durf je wel tegen zo'n oud mens?' SBS 6 gaat verjongen. De week van Willibrord verdwijnt, want de spankracht is er uit. Pieter Storms en Gert-Jan Dröge moeten er ook aan geloven. Maar Peter R. de Vries kan zijn strijd tegen onrecht en misdaad onverdroten voortzetten. Met de hemelse complimenten van Cor van H.

Xander de Buisonjé. Pleger van het op de buis meest besproken overspel. De voormalige lead-zanger van Volumia! kreeg in Barend & Van Dorp royale absolutie van Jan Mulder, maar (zwangere) partner Wendy van Dijk liet zich niet vermurwen: het showbizz-huwelijk werd afgeblazen. De Buisonjé treedt thans op als leeuw in een spotje van de Postbank. Grrr.

Zomerstop: tijd voor reflectie, tijd om nieuwe plannen te maken voor het volgend seizoen. Duurt standaard drie maanden in Hilversum. Sommige programmamakers denken dat intussen jong talent volop de kans krijgt om te experimenteren. Blijf evenwel scherp opletten: voordat je het weet mis je weer die ene aflevering van Cheers die je nog nooit hebt gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden