Het taalgevoel verslonst en dat is erg

Dr. S.W. Couwenberg (Reflex, 1 december) vreest dat het Nederlands steeds meer overvleugeld raakt door het Engels en van cultuurtaal zich ontwikkelt tot een dialect....

ZWOLLE F. v.d. Heide

Nog geen 5 procent, schat ik, van de Friezen kan met eigen taal evenveel als met het Nederlands. Een brief in die taal lukt de meeste Friezen nog wel. Maar in eigen taal slagen maar weinigen van hen daarin. Zo'n brief is vaak meer een soort Nederlands dan echt Fries. Van de andere kant benaderd, Friezen die hun eigen taal goed beheersen, gaat ook het Nederlands altijd perfect af. Van Friezen die met het Nederlands uitstekend overweg kunnen, moet nog maar blijken wat ze aan kennis van eigen taal (nog) in huis hebben. Maar de meesten zitten ergens tussen deze twee posities in. Hun Nederlands is niet echt perfect, maar hun Fries is nóg gebrekkiger. Voor vertaaloefeningen van het één in het ander wordt geen moeite meer gedaan. Vermenging is dan dus de uitkomst. En dat is op zich niet zo erg. Maar dat het taalgevoel daarmee verslonst, natuurlijk wel. Want primair daarom kreeg je vroeger op de middelbare school oude en moderne talen om er goed Nederlands door te leren. Ofwel, je taalgevoel er door te ontwikkelen.

Maar gelukkig is het Nederlands lang nog niet zo ver heen als het Fries. Het percentage Nederlanders met Nederlands als moedertaal dat met het Engels evenveel kan als met eigen taal, lijkt me heel laag. Zorgwekkend is dan ook niet dat steeds meer Nederlanders het Engels steeds beter gaan beheersen. Stel je voor! Ook nog niet eens dat dat wel eens ten koste van eigen taal zou kunnen gaan. Zorgelijk is wel dat we waarschijnlijk steeds meer gaan in een richting waarin ze geen van beide goed beheersen. Een bedenkelijke ontwikkeling voor het taalgevoel die Couwenberg terecht zorgen baart. 'Friese' zorgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden