Het summum van Britse truttigheid

Op het pleidooi voor roomboter, vorige week in de Volkskeuken, kwamen nogal wat reacties. 'Boter verhoogt het cholesterolgehalte in ons bloed, en daarmee de kans op hart-en vaatziektes, dus hoe durft u zulke schandelijke recepten in de krant te zetten', was daarvan over het algemeen de strekking....

Sylvia Witteman

Het is maar dat u het weet: het is bijna onmogelijk om een gevaarlijk hoog cholesterolgehalte afdoende omlaag te krijgen met alleen een dieet, Becel of geen Becel. Iemands cholesterolwaarden worden voor tachtig procent bepaald door genetische aanleg, en voor twintig procent door dieet. De een kan dus zo veel boter, kaas en eieren eten als hij wil en heeft een normaal cholesterolgehalte; de ander leeft bewust, sport, eet Becel pro-activ tot het zijn oren uitkomt en houdt toch foute cholesterolwaarden. In het laatste geval kunnen die waarden alleen met medicijnen teruggedrongen worden.

Trouwens, als Becel pro-activ werkelijk een stof bevat die cholesterolverlagend werkt, dan is dat volgens mij geen levensmiddel maar een medicament. Zou het dan niet beter zijn om die werkzame stof te isoleren en als medicament toe te dienen, op voorschrift van een arts, en alleen aan mensen die er echt baat bij hebben? Dan kan de rest gewoon weer lekker boter gaan eten. Op een boterham met boter kun je trouwens de worst en kaas (óók vol verzadigde vetten) wel missen. Probeer eens een stuk vers brood met gezouten boter en radijsjes, dat is iets heerlijks. En omgekeerd: als je paté, leverworst of pindakaas op brood eet, hoeft daar echt niks meer onder.

Cucumber sandwiches zijn het summum van Britse truttigheid, maar wel ontzettend lekker. Als je het goed doet. Dus niet met mayo, of cream cheese, maar met goede, echte boter.

Schil de komkommers en schaaf ze dun, in de keukenmachine of met een schaaf. Doe de plakjes in een vergiet, bestrooi gul met zout, schep even om en laat een kwartiertje uitlekken. Druk het vocht eruit en droog de plakjes met keukenpapier of een schone theedoek.

Neem nu telkens twee boterhammetjes en besmeer ze niet te dik, maar wel egaal, met de zachte boter. Beleg een boterham met een laagje elkaar half overlappende komkommerplakjes, maal er een beetje peper over, misschien nog een beetje zout, en leg er de andere boterham bovenop. Druk voorzichtig aan, snijd de korsten eraf (dit moet echt, anders wordt het resultaat veel minder nuffig en elegant) en snijd de boterhammetjes een of twee keer schuin door, zodat er kleine of nog kleinere driehoekjes ontstaan. Leg op een schaal, dek toe met plastic en maak de rest. Dien zo snel mogelijk op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden