Nieuws Gatwick

Het stel dat onterecht is opgepakt voor de dronechaos op Gatwick kan flinke schadevergoeding eisen

Een politieauto staat voor het huis van het echtpaar dat verdacht werd van de dronechaos op de Londense luchthaven Gatwick. Later bleek dat het duo niks met de kwestie te maken had. Beeld Reuters

‘Zijn dit de eikels die Kerst hebben verpest?’, kopte de Britse Mail on Sunday afgelopen weekeinde op de voorpagina bij een foto van een man en een vrouw die door de politie waren opgepakt op verdenking van  het veroorzaken van de chaos op de Londense luchthaven Gatwick met drones. Nu blijkt dat de twee niets met de kwestie te maken hebben, zou dat nog wel eens een dure kop kunnen worden.

Tegenover The Guardian suggereerde Mark Stephens, een advocaat die gespecialiseerd is in smaadzaken, dat het stel mogelijk zelfs 100 duizend euro aan smartengeld zou kunnen eisen van media die hun namen naar buiten hebben gebracht.

De twee, Paul Gait en Elaine Kirk, werden vrijdag opgepakt op de verdenking dat zij de drones hadden bestuurd die vorige week bijna twee dagen lang alle vliegverkeer platlegde op Gatwick, de een-na-grootste luchthaven van Groot-Brittannië. Honderden vluchten werden geannuleerd, met als gevolg dat bijna 140 duizend passagiers midden in de kerstdrukte vast kwamen te zitten op het vliegveld.

Op de televisie noemde presentator Piers Morgan van de ochtendshow Good Morning Britain de twee ‘clowns’ en ‘terroristen’. Ook andere media noemden het echtpaar bij naam en toenaam. Maar de politie liet hen zondag gaan, nadat vast was komen te staan dat ze niets met de chaos te maken hadden.

De twee klaagden achteraf dat ze zich ‘aangerand’ voelden door de manier waarop ze door de pers behandeld waren. Morgan bood daarop zijn verontschuldigingen aan, maar het is de vraag of daarmee de kous af is. Volgens Stephens hebben de twee een goede kans op een flinke schadevergoeding als ze een aanklacht indienen.

De Britse media, vooral de tabloids, liggen al langer onder vuur wegens het schenden van de privacy van verdachten die later volstrekt onschuldig blijken. Eerder dit jaar werd de BBC veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Cliff Richard, nadat de omroep had gemeld dat er een onderzoek tegen de zanger liep wegens seksueel misbruik. Later bleek dat de zanger ten onrechte werd verdacht.

Vooralsnog heeft de politie geen idee wie er achter de drone-operatie zit. Wel wordt een kapotte drone onderzocht, die bij het hek rond het vliegveld werd gevonden . Gatwick heeft een beloning van 50 duizend pond uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van de dader.

De Britse minister van Veiligheid Ben Wallace verzekerde dat de autoriteiten nu wel voorbereid zijn op mogelijke incidenten met drones bij vliegvelden. Volgens hem hebben de autoriteiten nu de beschikking over apparatuur waarmee drones kunnen worden uitgeschakeld, maar hij zei er niet bij om welke technologie het gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden