Column

Het startscherm verraad waar mensen naar verlangen

Omdat ik al zoveel lelijks over onze laptop heb geschreven zou ik vandaag aandacht willen vragen voor iets moois, namelijk de foto's die op het scherm verschijnen als het ding opstart - je ziet dan bijvoorbeeld de nevel op de waterspiegel van door naaldwouden omgegorde meren, eilanden in azuurblauwe zeeën, rustieke bergdorpen.

Olaf Tempelman
Ik beweer dat je naar hun startschermen moet kijken als je wilt weten waar mensen naar verlangen. Beeld  fabioalves
Ik beweer dat je naar hun startschermen moet kijken als je wilt weten waar mensen naar verlangen.Beeld fabioalves

Ik ben een digibeet, dus ik dank die foto's aan het Chinese budgetmerk Lenovo. De meeste mensen voorzien hun schermen zelf van foto's. Ze kiezen daarvoor bijvoorbeeld de branding van de zee, hun kinderen met suikerspinnen of het hele gezin tijdens een bergwandeling. Ze kiezen nooit foto's waarop het hele gezin achter iPads schuilgaat, of waarop de hele trein zit te telefoneren.

U mag mij aanklagen wegens digifoob psychologiseren, maar ik beweer dat je naar hun startschermen moet kijken als je wilt weten waar mensen naar verlangen. Wat belangrijk voor u is, is niet wat u op uw digitale apparaten doet, maar wat u doet of wat u ziet op de foto die u als bureaubladachtergrond gebruikt.

Dat mechanisme is fraai uit de doeken gedaan door bestsellerfilosoof Alain de Botton. In autoreclames zie je steevast nieuwe modellen door lege prachtlandschappen rijden. Daarin gebruiken reclamemakers een diep verankerd verlangen naar vrijheid om een verlangen naar de auto in kwestie op te wekken. In reclames van luxe sanitair zie je mensen volkomen ontspannen in fraaie ronde badkuipen - wie erin trapt, denkt dat hij zo'n marmeren badkamer moet aanschaffen om rust te vinden. In drankreclames zitten mensen altijd in een aangename setting bij elkaar - het verlangen waarop wordt ingespeeld, is dat naar vriendschap.

Kijk dus nu naar uw schartscherm, leg uw apparaat weg en reis af naar de persoon of plek die uw startscherm siert. U zit óók op uw startscherm achter uw iPad? U bent een onverbeterlijke nerd, voor u is er geen hoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden