SPORTMOMENTEN
Het sportweekeinde in vijf minuten: koning Knegt, motorpech, onsportief
Geen tijd gehad om alle sportgebeurtenissen van het afgelopen weekeinde te volgen? Redacteur Lennart Bloemhof vat het sportweekeinde samen in vijf momenten, zodat u binnen vijf minuten weer op de hoogte bent.
Koning Knegt
Hij is 25 jaar, afkomstig uit het Friese Bantega en is bezig een van de grootsten te worden in een schaatsdiscipline die nog niet gedomineerd wordt door Nederlanders. Sjinkie Knegt werd vandaag wereldkampioen shorttrack in Moskou. Hij is de tweede Nederlander die dat presteert, na Peter van der Velde in 1988.
Knegt leek de zege in het algemeen klassement te verspelen toen hij eerder vandaag werd gediskwalificeerd op de 1.000 meter. Na die diskwalificatie blaakte Knegt voor de camera van de NOS tot verbazing van de verslaggever nog wel van zelfvertrouwen. 'Het kan nog. Heb je die Chinees eens een 3.000 meter zien schaatsen? Die haal ik hardlopend nog in. Ik heb nu wat meer rust door het missen van de finale', sprak hij met een grote glimlach.
Zijn woorden maakte hij waar. De Nederlander won de 3.000 meter en bleef daarmee zijn naaste belager, de Zuid-Koreaan Park, voor. Knegt speelde het tactisch. Hij zag klassementsleider Park een ronde of zeven voor het einde de kop nemen. 'Dat was goed. Na drie, vier rondjes ging ook hij dood. Ik moest durven wachten en dan gaan.' En dat deed hij, met de wereldtitel als beloning.
KONING!!! @sjinkieknegt
— Sven Kramer (@SvenKramer86) 26 september 2017
Motorpech
Niet vaak werd er zo naar een debuut uitgekeken als naar de eerste race van Max Verstappen in de Formule 1. De 17-jarige puber stapt zonder rijbewijs in een auto waarmee hij 300 kilometer per uur gaat rijden, is de zoon van een van de succesvolste Formule 1-coureurs die Nederland ooit heeft gehad en zal voor altijd de boeken ingaan als de jongste Formule 1-coureur ooit.
Vanochtend (Nederlandse tijd) reed Verstappen zijn allereerste Formule 1-race op het circuit van Albert Park in Australië en toen de lichten doofden, liep het crescendo. Hij vertrok van plek elf, maar won plekken en leek punten te gaan pakken.
Met de nadruk op leek, want een pitstop in de 34ste ronde veranderde alles. Een aantal bochten nadat hij de pitstraat was uitgereden, ging het mis. 'There is smoke in the car', klonk het over de boordradio, waarna de Nederlander zijn auto in de berm parkeerde. Zijn Renault-motor had het begeven. Het betekende einde race.
Verstappen was in Australië niet de enige coureur die voortijdig het asfalt verliet. Achter regerend wereldkampioen en winnaar Lewis Hamilton van Mercedes, die van start tot finish aan kop reed, haalden slechts tien auto's de eindstreep. Dat was meer reden voor de Nederlander om te balen van zijn uitvallen. Er had een zesde plaats ingezeten, zo schatte hij. Zeker omdat hij met nog 24 ronden te gaan pas net op de zachtere, snellere banden was overgestapt in tegenstelling tot de rest van het veld. 'Het ging heel goed, ik zat lekker in mijn ritme.'
Zijn auto liet hem vandaag in de steek, maar Verstappen hoefde na zijn eerste Grote Prijs niet te twijfelen aan zijn eigen kunnen. De Nederlander hield zich moeiteloos staande als Formule 1-coureur en over twee weken krijgt hij in Maleisië een nieuwe kans de jongste coureur ooit te worden die punten pakt. Want dat hij ook dat record gaat verbreken, lijkt na vandaag slechts een kwestie van tijd.
So... That's my first F1 race. Was running good in the points untill we had an issue. Anyway I really enjoyed it. Up to the next time ¿¿¿¿ #F1
— Max Verstappen (@Max33Verstappen) 26 september 2017
Tussen de groten
Wout Poels was de eerste om toe te geven dat hij het niet had verwacht. Toch liet de Nederlandse wielrenner gisteren in de Tirreno-Adriatico alle grote namen achter zich en soleerde hij naar de zege in de vierde etappe van de koers. Nairo Quintana, Alberto Contador, Tourwinnaar Vincenzo Nibali. Allemaal konden ze Poels, sinds dit jaar in dienst van de Britse ploeg Sky, niet achterhalen op de laatste beklimming.
Poels werd naar Sky gehaald als meesterknecht van kopman Chris Froome in de grote rondes. Maar bij afwezigheid van Froome mag hij voor eigen kansen gaan. Gisteren liet hij in Italië zien dat niet te laten.
De Limburger was nuchter over zijn besluit te demarreren op de col. 'Een goed moment. Ik hoefde erna alleen nog maar te dalen', zei hij met een lach. Door de zege startte Poels vandaag in de koninginnenrit in de blauwe leiderstrui. Die moest hij na de rit inleveren bij Nairo Quintana. Vandaag had Poels geen superbenen en hij zakte naar plek tien in het klassement. Een andere Nederlander, Bauke Mollema en sinds kort in dienst van Trek, voelde zich wel goed en klom naar plek twee in het algemeen klassement. Dinsdag eindigt de Tirreno met een tijdrit.
That ride from @WoutPoels today calls for a few drinks at dinner. Thanks @teamskychef for the pic #Tirreno #CheClasse pic.twitter.com/EjhAg39bTA
— Team Sky (@TeamSky) 26 september 2017
Steun
Staan de supporters wel of niet achter de club? Het was de grote vraag die om het duel FC Twente - PEC Zwolle hing, gisteravond. Anderhalve week geleden barstte de bom in Enschede. De club maakte bekend door jarenlang financieel wanbeleid op de afgrond af te koersen. Alleen een grondige sanering op alle gebieden zou de volksclub nog kunnen redden. 'We schamen ons kapot', klonk er uit de regio en ook vanuit de club.
Gisteren was het al snel duidelijk: de supporters waren niet van plan hun club, nog landskampioen in 2010, te laten vallen in zware tijden. Massaal werd er voor het duel door het publiek een papiertje opgehouden met de tekst 'FC Twente blijft van ons'. Zelfs voorzitter Joop Munsterman, de man die afgelopen week opvallend afwezig was en wordt gezien als stuwende kracht achter het succes en de misère, liet zich zien.
De steun van het thuispubliek hielp de club in de derby van Overijssel naar de eerste zege in zes duels. Het werd 2-0 en de woorden van Twente-trainer Alfred Schreuder zeiden eigenlijk alles: 'Hier hebben we zo lang op zitten wachten'.
Onsportief prachtdoelpunt
In de categorie 'Kent u hem nog?' vandaag Ryan Donk. De lange verdediger maakte tussen 2006 en 2008 naam bij AZ en begon daarna aan een reis door Europa. Via Engeland en België belandde hij in Turkije, waar hij nu speelt voor de Istanboelse club Kasimpasa. In de wedstrijd tegen Konyaspor speelde Donk vrijdag een hoofdrol, alleen wel een heel dubieuze.
Zijn Nederlandse teamgenoot Ryan Babel (een andere bekende) raakte geblesseerd in de wedstrijd. Uit sportiviteit besloten de spelers van Konyaspor daarom te stoppen met voetballen en zo een blessurebehandeling mogelijk te maken. Donk zag zijn kans schoon, lepelde de bal vanaf een meter of dertig in het doel, en maakte zo de openingstreffer.
Iedereen was verbouwereerd door de schitterende en tegelijkertijd onsportieve goal, inclusief Kasimpasa-trainer Shota Arveladze (ja, nog een bekende). De coach besloot Konyaspor de gelijkmaker te gunnen. Kasimpasa verloor de wedstrijd met 2-1. Conclusie: het loont niet altijd om onsportief te zijn. Zie de opmerkelijke beelden hieronder.