Het spoor bijster

Kan het de actualiteitenrubrieken van de publieke omroep eigenlijk wel iets schelen door hoeveel mensen er naar hun programma's wordt gekeken?...

Paul Brill

2Vandaag besteedde gisteren opnieuw aandacht aan de mond- en klauwzeerepidemie. Begrijpelijk, het is een grote zaak. Aan het begin van de uitzending werd het onderwerp als volgt aangeprezen: 'MKZ zorgt voor tranen op het platteland'.

De MKZ-crisis in Nederland is nu drie weken oud, en in die periode hebben we boeren en boerinnen al vele malen en op vele manieren zien huilen en snikken over het (dreigende) verlies van hun veestapel. Dan kun je toch niet meer de illusie hebben dat van de zin 'MKZ zorgt voor tranen op het platteland' nog enige wervende kracht uitgaat.

Nova blikte om half acht vooruit naar de uitzending van half elf en beloofde het laatste nieuws over de perikelen bij de NS te belichten. 'De spoorwegcrisis - of is het een vakbondscrisis?' Goede vraag, maar wel eentje die zich al een week lang opdringt. Waarom krijgt de kijker niet te horen welke invalshoek wordt gekozen of wie erover aan het woord komt? Dan is allicht de motivatie groter om, na alles wat het NOS Journaal (of RTL Nieuws) erover heeft bericht, ook nog op Nova af te stemmen.

Voor Netwerk is het van nog groter belang om duidelijk te maken dat de behandelde onderwerpen een substantiële aanvulling op, of verdieping van het nieuws zijn; per slot van rekening volgt de rubriek onmiddellijk op het Journaal. Maar zowel pal vóór acht uur als aan het begin van de uitzending was de aankondiging van het item over het conflict bij de NS niets meer dan een éénregelige samenvatting van het nieuws dat we zouden horen c.q. net hadden gehoord van Philip Freriks. 'Nee, morgen geen staking op het spoor', deelde Karel van de Graaf opgewekt mee, terwijl de camera over een spoorrail zwenkte.

Is het louter een kwestie van betere teksten schrijven? De reportage van 2Vandaag en de onderhandelingsanalyse van Nova hadden beter verdiend, maar bij Netwerk dekte de fletse vlag helaas de lading. Na een onbenullig gesprekje met een oud-vakbondsman kwam VVMC-voorman Vankan voor de tigste keer de tussenstand melden. De actualiteitenrubriek van Nederland 1 heeft originelere tijden gekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden