Het spoor bijster

Het gaat niet zo goed met Tom Cruise. Hij is een gelukkige vader, dat wel. Maar het publiek en de bladen vertrouwen hem voor geen cent....

Suri bestaat. Ze is geen verzinsel, zelfs geen misvorming. Eerlijk gezegd is Suri een behoorlijk mooie baby met donker haar en blauwe ogen – volgens de kenners is ze sprekend haar moeder. Of je er 22 fotopagina’s en de omslag aan moet besteden, lijkt een goeie vraag, maar dat geldt alleen voor wie niet weet dat de foto’s de Vanity Fair vermoedelijk aan zijn grootste oplage zullen helpen in de geschiedenis van het maandblad.

Tom (Cruise) en Katie (Holmes) hebben zichzelf en vooral hun bijna vijf maanden oude liefdeskind laten fotograferen. Annie Leibovitz die beroemder is dan de beroemdheden die ze fotografeert, is er helemaal voor naar Telluride, Colorado, in de Rocky Mountains, getrokken waar het paar van het jaar resideert.

De nieuwe Vanity Fair (die van oktober 2006) spreekt op de omslag van een ‘wereldprimeur’ en het is waar dat in Manhattan pas bij de derde kiosk het blad te krijgen was en dan nog slechts vanonder de toonbank.

Het gaat niet zo goed met Tom Cruise.

Hij is de gelukkigste vader ter wereld, dat wel. ‘Mijn hele leven heb ik al vader willen zijn. Ik behoor niet tot degenen die denken dat je een kind kunt verwennen met te veel liefde’ – verderop meer over dit hoofdstuk.

Ook moet worden erkend dat het beroemde zakenblad Forbes in hun beruchte top-100 van Faam & Fortuin Cruise in juni van dit jaar gewoon op nummer 1 plaatste, net als trouwens vijf jaar geleden.

Forbes schreef: ‘Hou van hem of haat hem, Cruise is Hollywoods grootste publiekstrekker.’ Hij belandde op 1 door een rekenkundige ratatouille van factoren: zijn jaarinkomen, dat door Forbes wordt geschat op 67 miljoen, èn het aantal keren dat zijn naam is gezocht op het internet, hij op radio en televisie is genoemd, zijn gezicht verscheen op de cover van een van 26 toonaangevende tijdschriften.

Kijk eens wie hij allemaal achter zich liet: Oprah Winfrey, U2, Dan Brown, Bruce Springsteen, Brad Pitt, David Beckham, Scarlett Johansson, Maria Sjarapova en nog 91 wereldberoemdheden.

Maar toch, komt het wel goed met Tom Cruise?

Hij is 44 nu, hij won drie Golden Globes en kreeg drie Oscar-nominaties en al zeker vijftien jaar verandert het celluloid waarop hij te zien is in goud. Maar in de publieke opinie in Amerika, die vooral wordt gemaakt door de Bladen, is Tom Cruise een lijperik aan het worden, een beetje een weirdo, een gozer met vreemde trekjes.

Hij is de afgelopen jaren in een aantal sloten gelopen. Het is vooral terug te voeren op zijn ijveren voor de Scientology-kerk, waarvan hij sinds 1990 lid is. De Scientology begon als zelfhulp: kijk elke dag eerlijk in de spiegel en de boze geesten die je kwellen, zullen de benen nemen uit angst voor jouw mentale kracht.

Men kan zich voorstellen dat deze levenshouding goed valt in Hollywood, waar menig talent innerlijk verscheurd raakt, in langdurige afwachting van een telefoon van een filmproducent.

Maar de Scientology is steeds meer een sekte geworden - met Tom Cruise als een van zijn bekendste en vurigste pleitbezorgers. Niet snel zal zijn optreden worden vergeten, vorig jaar zomer, in een ochtendprogramma van NBC waarin hij van leer trok tegen de psychiatrie en het gebruik van anti-depressiva. Zijn toon was agressief, als van een man die ernstig in de war is.

Hij viel Brooke Shields aan die in interviews had verteld over een postnatale depressie na de geboorte van haar dochter. De geneesmiddelen hadden haar gered van zelfdestructie. Cruise vroeg zich af waarom ze geen vitamientjes had genomen. In een stuk in The New York Times sloeg Shields hard terug: ‘Ik zal eens iets geks zeggen; ik denk zomaar dat meneer Cruise nooit onder een postnatale depressie heeft geleden.’

Twee weken geleden hebben de twee elkaar ontmoet. Cruise zocht Shields op om zijn excuses aan te bieden en zij heeft deze aanvaard.

Maar de bladen vermoeden berekening. In het sterrenblad US Weekly verklaarde de crisistherapeut Eric Dezenhall: ‘Het excuus was een zeer menselijke stap, een goede, eerste opmaat naar herstel van vertrouwen met het publiek.’

Gebrek aan vertrouwen is ook de reden waarom na veertien jaar de productiemaatschappij Paramount de samenwerking met Tom Cruise heeft opgezegd. Het is althans de officiële reden. Paramount financierde voor een belangrijk deel de films van Cruise. Ofschoon zijn zaakwaarneemster zegt dat Cruise zijn eigen weg zal vinden, is het een ernstige tegenslag.

De topman van het moederconcern van Paramount deed iets ongebruikelijks en trad naar buiten met een officiële verklaring: ‘Het recente gedrag van Tom Cruise was niet aanvaardbaar voor Paramount.’

Insiders zeggen dat het een rotsmoes is. De werkelijke reden voor de breuk is dat de opbrengst van Mission: Impossible III, de laatste blockbuster met Cruise in de hoofdrol, tegenviel en de partijen het niet eens konden worden over een nieuwe deal. Wat ook de waarheid is, voor het resultaat telt het niet. In de publieke opinie wordt het beeld gevestigd dat Cruise ook door de grote jongens van Hollywood niet meer helemaal OK wordt bevonden.

Jarenlang is het goed gegaan tussen Cruise en het publiek. Hij beheerste de publiciteit, dat wil zeggen: dat deed Pat Kingsley voor hem, zijn pr-vrouw. Haar vermogen tot intimideren was legendarisch. De bladen kregen alleen toegang tot Tom als tevoren vaststond dat de uitkomst positief zou zijn, voor Tom.

Cruise heeft Kingsley in 2004 aan de dijk gezet. Hij heeft zijn zus tot opvolgster gemaakt en algemeen wordt dit als een veeg teken beschouwd. Er worden vergelijkingen getrokken met Michael Jackson, inmiddels algemeen erkend als vreemde snuiter. Ook in de entourage van Jackson spelen familieleden een hoofdrol. De reden is deze: hoezeer sterren ook verbleken, de familie zal niet tegenspreken.

Cruise de megaster lijkt het spoor bijster. In juni vorig jaar was er opeens die in alle opzichten overrompelende liefdesverhouding met de nu 27-jarige actrice Katie Holmes - hij de beroemdste filmacteur ter wereld, zij lichtjaren verwijderd van deze hoge status. Bovenop de Eiffeltoren vroeg hij haar zijn verloofde te zijn. Met een knots van een ring aan haar linkerhand kwam ze naar beneden, waar de tortelduiven een persconferentie gaven.

Wat was dit anders dan een doorzichtige publiciteitsstunt? De bladen voelden zich vanaf het begin misleid; ze konden geen vertrouwen hebben in de onderneming en dus evenmin hun goedkeuring eraan verlenen. Ze werden geholpen door een krankzinnig optreden van Cruise in de Oprah Winfrey Show. Dansend en springend op Oprahs’ bank verklaarde hij de liefde van zijn leven te hebben getroffen.

People, de Privé van Amerika, vroeg zijn lezeressen wat ze vonden van het sprookje. Liefst 62 procent zei zich verneukt te voelen.

Het jonge paar hield de vaart erin. In oktober maakte het wereldkundig dat ze zwanger was. Op 18 april werd een kind geboren. Niet dat de buitenwacht iets te zien kreeg van het wereldwonder, maar het was een meisje, zo werd verzekerd, en de naam was Suri.

Het was het signaal voor een langdurige fase van wilde speculatie: er is helemaal geen Suri; er is weliswaar een Suri, maar het kind is zo gedrochtelijk geboren dat het niet kan worden blootgesteld aan het licht van de camera’s.

Het jonge stel deed er het zwijgen toe.

Die radiostilte bevestigde alleen maar wat de natie al wist: Cruise heeft zijn vriendin en hun beider kind opgesloten in een kerker. ‘Moet Katie Tom nu verlaten?’, vroeg Star Magazine vorige week aan de lezers. Nee, zei 17 procent. Ja! meende 83 procent.

Een foto toonde Katie met haar ouders. ‘Bronnen rekenen erop dat haar vader, een advocaat, gaat ingrijpen.’

Een volgende pagina van Star liet een luchtfoto zien van het landgoed van Cruise in Beverly Hills. Het bijschrift luidde: ‘Kan Katie ontsnappen per helicopter?’

Het wufte Vanity Fair verslaat nu de Amerikaanse roddelbladen door als eerste Suri te brengen. Het blad vermeldt dat de Cruise-jes niets is betaald voor de medewerking. Het bij de foto’s behorende verhaal is suikerzoet; dat weer wel.

‘Ik weet wat in de pers wordt beweerd’, zegt Katie. ‘Maar dit is mijn toekomst, dit is mijn familie en ik geef heel veel om hen.’

Het verhaal en de foto’s komen geen tel te vroeg. Het lijkt erop dat Tom Cruise deze publicatie van een arcadisch gezinsleven nodig heeft om zijn filmcarrière overeind te houden.

Moeten we Cruise afschrijven als hij nog één keer uit de bocht vliegt? Op de publieke radio werd vorige week Gregg Kilday geïnterviewd, filmredacteur van de Hollywood Reporter. Kilday: ‘Tom Cruise is een van de belangrijkste sterren in Hollywood. Maar geen ster in Hollywood heeft absolute carte blanche.’

Gaan we rust en gezapigheid tegemoet met het jonge stel? ‘Ben je gek’, schreef vrijdag The New York Post. De krant voorspelde dat een volgend hartverscheurend verhaal over Katie al onderweg is en dat de jonggeliefden zelf ook niet zonder kunnen.

Als bewijs werd Judy Garland aangehaald. ‘Ik ben zo gelukkig’, zei de zangeres eens na een succesvol concert. Waarna ze zichzelf onderbrak en zich hardop afvroeg: ‘Maar wie zit te wachten op een gelukkige Judy Garland?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden