'Het sociale systeem in Europa heeft de mensen lui gemaakt'

China heeft er belang bij dat de Europese Unie niet in al te grote problemen raakt door de schuldenlast van landen als Griekenland en Italië. De EU is vitaal voor de Chinese export. Peking aarzelt echter over financiële steun: eerst moeten de EU-landen zelf orde op zaken stellen. Hoe denkt de Chinese bevolking erover? Vijf meningen uit Shanghai en Peking.

Yang Shuo (35) verkoper verzekeringen

'China kan andere landen wel de helpende hand bieden, maar dan op voorwaarde dat we er iets voor terug krijgen. Bijvoorbeeld technologie, grondstoffen en markten; als China die kan bemachtigen, kan het best.


Ik ben niet zo bang dat onze export zal lijden. Ieder gezin in Europa heeft Chinese spullen in huis. Die blijven ze nodig hebben, zeker als je minder te besteden hebt. Ze zijn niet zo goed als Europese producten, maar wel goedkoper en praktisch.


Ik weet niet of mensen in Europa lui zijn. Het is eerder zo gegaan: veel fabrieken daar zijn gesloten omdat de productie is overgebracht naar lagelonenlanden. Er is een heel goed systeem van sociale uitkeringen gekomen, dus veel mensen hoeven niet zo nodig te werken, Geld krijgen ze toch wel. Als dat te lang doorgaat, wordt het een last voor de overheid.


Ze moeten in landen als Griekenland anders gaan denken. Niet op geld van de staat rekenen, harder werken, meer sparen. Het is wel ironisch, tegenwoordig. In een zogenaamd socialistisch land als China ben je op jezelf aangewezen, terwijl je in kapitalistische landen in Europa door de staat verzorgd wilt worden.'


XU YING (29) AFDELINGSCHEF MARKTONDERZOEKSFIRMA

'Volgens mij moeten we ons er niet mee bemoeien. China is zelf nog een land dat in ontwikkeling is. Hoewel onze economie er veelbelovend uitziet, hangt de helft zo'n beetje af van de bouwsector. Chinezen verdienen veel minder dan Europeanen. Het geld dat de regering in kas heeft, kunnen we beter besteden aan betere gezondheidszorg en onderwijs.


De uitvoer van Chinese producten zal wel wat lijden als Europa wegglijdt, maar we hebben meer grote exportmarkten. Ik denk dat het goede sociale systeem in Europa mensen lui heeft gemaakt. Grieken, Italianen en andere Europeanen zullen hun mentaliteit moeten veranderen. Ze moeten niet klagen als hun inkomen daalt, want als je in Europa woont heb je het nog altijd beter dan elders in de wereld.


China moet wel meer macht krijgen in de wereld, maar niet alleen door zich met dit soort crises te bemoeien. De regering doet er verstandiger aan zich op de binnenlandse ontwikkelingen te concentreren, zodat de Chinezen het beter krijgen. Zo win je ook meer aanzien in de wereld, als je bevolking een hogere kwaliteit van leven krijgt.'


Wang Bing (30) accountant

'Of China andere landen die financieel in de put zitten, moet helpen, dient af te hangen van hoeveel voordeel China hiervan heeft. Voor wat hoort wat, anders moeten we het niet doen. China moet niet gaan betalen voor de fouten van Europa.


De export naar Europa krijgt misschien een terugval als het daar crisis wordt, maar de Chinese economie steunt niet alleen op export. Het beste is als we sterker worden door meer binnenlandse consumptie.


Ik denk dat ze in landen als Griekenland en Italië een beetje lui zijn. Ze houden ervan achterover te leunen, dat komt misschien omdat ze goede uitkeringen hebben. Daardoor denken mensen dat ze minder hard kunnen werken.


Ik vind dat ze moeten bezuinigen. Ook met lagere lonen en uitkeringen hebben Europeanen nog een goed leven, beter dan veel mensen in Azië. Europa heeft weinig te klagen.'


Feng Shan (65) textielondernemer

'China moet geen Griekse of Italiaanse schuldpapieren kopen. We hebben al genoeg twijfelachtige Amerikaanse staatsschuld in de boeken staan. De EU moet dit zelf oplossen en niet naar China kijken.


We kunnen misschien wel een beetje helpen, maar dan zouden we er waardevolle zaken voor terug dienen te krijgen. Zoals Europese technologie. Ik denk niet dat de Chinese economie er veel van zal merken als Europa in crisis raakt. Wij voeren vooral goedkope producten uit, die blijven ze toch nodig hebben.


Ik weet niet of Grieken lui zijn. Ik denk vooral dat de manier waarop ze geld uitgeven niet erg verstandig is. Ze moeten harder werken en meer sparen, en van het idee afraken dat de overheid wel voor ze zal zorgen.'


Zhou Hoi (45) taxichauffeur

'Sommige Chinezen vinden het interessant om zich met andermans zaken te bemoeien. Maar China is niet rijk. Kijk naar de bedelaars die we hier hebben. Bijna niemand kijkt naar ze om. En kijk hoe laag onze lonen nog zijn, de regering maakt zich daar te weinig druk om. Ze heffen liever nog wat meer belasting. En dan zou ons belastinggeld gebruikt moeten worden om het buitenland te helpen?


Of een crisis in Europa veel uitmaakt voor de export, weet ik niet. Laten we eerst maar eens de kwaliteit van de spullen die in China in de winkel liggen, verbeteren.


Natuurlijk zijn die Europeanen lui. Als je bedenkt hoeveel vakantie ze elk jaar hebben. En nog betaald ook.


Laten ze maar een simpel baantje zoeken. Als je weet hoe dat is, besef je pas hoe goed je het hebt in Europa. Wij zijn al blij als we een klein beetje geld van de staat mogen ontvangen, hier in China. Laten ze dus vooral hun eigen problemen oplossen, daar in Europa.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden