Het Sinterklaasjournaal is een grote propagandamachine van Sinterklaas

Iedere dag om zes uur 's avonds krijgt Sinterklaas op de staatsomroep de mogelijkheid zijn gedachtengoed te verspreiden via het Sinterklaasjournaal. Een programma dat ramvol propaganda zit voor... inderdaad, Sinterklaas.

Het Sinterklaasjournaal. Beeld
Het Sinterklaasjournaal.Beeld

Het Sinterklaasjournaal is een klap in het gezicht van iedereen die objectieve journalistiek, waarheid en goede smaak hoog heeft zitten. Betaald van uw en onze belastingcenten indoctrineert het Sinterklaasjournaal de Nederlandse kinderen met het politiek correcte mantra 'wie deugt krijgt lekkers, wie fout is de roe'. Het zijn praktijken die we gewend zijn uit het geboorteland van de Sint, Turkije.

De boodschap van het journaal is zo versimpeld en geromantiseerd, dat het niet zou onderdoen voor een kinderprogramma. Blijkbaar is dit de versie van de werkelijkheid die de overheid ons wil toedienen. Onder de noemer van 'nieuws' krijgt Sinterklaas een platform om zich te portretteren als weldoener, als goedheiligman. Sinterklaas zou zich enkel bezighouden met het uitdelen van snoep en speelgoed aan kinderen. Dat hij ook vieze taaitaai en mandarijntjes uitdeelt, daar hoor je het Sinterklaasjournaal niet over.

Al jarenlang is nieuwslezer Dieuwertje Blok niets minder dan een spreekpop voor een oude witte man, er is geen ruimte voor kritiek. Nog nooit heeft het programma geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag waar Sinterklaas zijn jaarlijkse uitdeelfestijn van betaalt, hoe het kan dat Sinterklaas op één dag alle kinderen in Nederland kan bezoeken of waar hij zijn paard, dat zogenaamd op de daken kan lopen, vandaan heeft. Wie op internet probeert een antwoord te vinden op deze onopgehelderde kwesties, wordt weggezet als complotgekkie. Het Sinterklaasjournaal is schijnbaar onfeilbaar en de zogenaamde Spaanse bisschop heeft alle touwtjes in handen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden