Het Sinterklaasjournaal in 10 wetenswaardigheden

Met de uitzending van het eerste Sinterklaasjournaal vanavond om 18:00 uur op Nederland 3 is het Sinterklaasseizoen 2013 officieel geopend. Het dagelijkse magazine is niet zomaar een kinderprogramma. We zetten de bijzonderheden op een rij.

Beeld NTR

1) Waar gaat het eigenlijk over?
Het verdient sterke aanbeveling voor ouders, opa's, oma's, leraren, leraressen, maar vooral ook hulpsinten en -pieten om de uitzendingen van het Sinterklaasjournaal de komende tijd toch enigszins te volgen. Want de kans is groot dat kinderen vanaf een jaartje of 4 het voorlopig nergens anders meer over hebben. Waar blijft de boot nu weer steken? Wat heeft de Sint dit keer verkeerd gegeten? Of zijn de pietenpakken verwassen, dan wel oorringen ontvreemd? Het blijft tot aan de eerste uitzending vanavond een raadsel. Maar dát er iets misgaat, daar zijn we zeker van.

2) Stop de persen!
Als een inmiddels iconisch anchor loodst Dieuwertje Blok ons ook dit jaar weer door de zwaarste stormen die Sinterklaas te verwerken krijgt tijdens zijn tocht hiernaartoe en het verblijf in Nederland tot aan zijn verjaarsfeest op 5 december. Ze praat het gebeuren alweer voor de dertiende keer aan elkaar. Blok zoekt daarvoor vanuit de studio in Hilversum regelmatig contact met verslaggevers, maar ook - als het lukt hoor - met de stoomboot van Sinterklaas. 'Sinterklaas hoort bij de leeftijd waarin de verbeelding nog zo'n grote rol speelt en kinderen zo openstaan voor alles. Als we hier bezig zijn, gaan we zelf ook weer een beetje geloven en we hebben echt ontzettend veel lol. Het is bijna allemaal gedramatiseerd. Weet je dat we in minuten gemeten ongeveer twee speelfilms maken?' (Interview met NCRV Gids, 2006)

3) Wie heeft het bedacht?
Eind jaren negentig werkte Ajé Boschhuizen als eindredacteur bij Sesamstraat. Daar maakten ze ieder jaar op 5 december een Sinterklaasspecial van 25 minuten, waarin Pino, Tommie en Ieniemienie centraal stonden. Daar zat meer in, dacht ze, en ze bedacht in 2001 na veel overleg met allerlei omroepen een heus televisiejournaal rond de intocht. 'Dat klopt helemaal bij het gegeven dat een kleuter Sinterklaas als realiteit beschouwt. En de 'journalisten' kunnen zich bezig houden met alles was Sinterklaas dagelijks meemaakt. Met een journaal wordt het helemaal echt en geloofwaardig. De afzonderlijke items zouden bovendien kort genoeg zijn voor de spanningsboog van een kleuter. Het idee was geboren. Een titel schoot mij ook meteen te binnen: 'Het Sinterklaasjournaal'. Dat was simpel en het dekte de lading volkomen', aldus Boschhuizen in een interview.

Beeld anp

4) Won Dieuwertje niet onlangs een prijs?
Zij niet alleen, de hele ploeg van het programma werd drie weken geleden onderscheiden met De Gouden Stuiver, de publieksprijs voor kinderprogramma's - onderdeel van het tv-prijzencircus van de Televizier-Ring. De rollen waren voor het eerst eens omgedraaid, vertelde Dieuwertje bij die prijsuitreiking: 'Dit cadeau komt van de kijkers'. Ook prees ze de makers van het NTR-programma: 'De groep van Het Sinterklaasjournaal is al jaren met liefde en passie bezig. Dit laat zien dat het wordt gewaardeerd en dat het niet onopgemerkt is gebleven.'

5) Is Piet nog altijd zwart?

Absoluut. De programmamakers hebben sowieso niets meegekregen van de verhitte mediahype rond het uiterlijk van Zwarte Piet. De sketches zijn van tevoren opgenomen en gemonteerd. Overigens worden de pieten in de tv-programma's al jaren niet meer 'zwarte piet' genoemd. Ze hebben allemaal een bijnaam. En het is: 'Sint en zijn Pieten'.

6) Ok, dan nu het spoorboekje:
Het Sinterklaasjournaal is dagelijks te zien van maandag 11 november tot en met donderdag 5 december om 18.00 uur op Zapp, Nederland 3. Met op zondagen het weekoverzicht en als opmaat voor Sinterklaasavond op 5 december het jaaroverzicht. Iedere dag wordt Het Sinterklaasjournaal van de vorige dag herhaald om 07.15 uur, 08.50 uur, 12.30 uur, 14.00 uur en 16.35 uur op Zapp. Op themakanaal Zappelin 24 zijn de herhalingen te zien om 10.00 uur, 16.00 uur en om 19.30 uur.

7) Bekende Nederlanders
Dit jaar duiken er opnieuw diverse bekende Nederlanders op in het journaal. De lijst: Erik van Muiswinkel, Bob Fosko, Jochem Myjer, Joep Onderdelinden, Freek de Jonge, Arjan Ederveen, Bianca Krijgsman, Jeroen Spitzenberger, Sanne Vogel, Micha Wertheim, Nelleke van der Krogt, Patrick Stoof, Derek de Lint, Bert Visscher, Brigitte Kaandorp, Tim de Murck, Pierre Wind, Jaques d'Ancona, Lenie 't Hart, George van Houts, Sjoerd Pleijsier, (Heel Holland Bakt) Bakker Evert en Mimoen Oeled Radi.

Dolores Leeuwin, Dieuwertje Blok, Jeroen Kramer van het Sinterklaasjournaal met de Gouden Stuiver tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala.Beeld anp

8) En Sinterklaas?
De rol van de Goedheiligman wordt ook nu weer vertolkt door Stefan de Walle. Hoewel vele kinderen en ouders nog altijd niet helemaal gewend zijn aan de nieuwe vertolking en stiekem Bram van der Vlugt - die in 2011 met pensioen ging - best een beetje missen, is het toch alweer de derde intocht voor De Walle in zijn bijzondere rol. Wellicht is het tijd om de beste man in onze armen te sluiten.

9) Paul de Leeuw
Al jaren speelt Paul de Leeuw een bijzondere rol rond Sinterklaas. Weliswaar niet te zien in het Sinterklaasjournaal, weet hij toch altijd weer zijn stempel te drukken op het festijn. Wie kent ze niet, die vrij hilarische optredens als Bob de Rooij (verkleed als Sinterklaas op een basisschool, met pepernoten bekogeld door hysterische kinderen) en De Leeuw verkleed als zwarte piet aan enkele bejaarden, met Robert ten Brink als Sinterklaas. De afgelopen jaren deed hij speciale shows met Bram van der Vlugt, met als twijfelachtig hoogtepunt de show in 2011, het jaar waarin Stefan de Walle zijn debuut maakte als officiële Sinterklaas. De Leeuw trok zich er niets van aan en maakte alsnog een show met de oude baas. Ook vorig jaar weigerde Paul met de 'nieuwe' Sint aan het werk te gaan. Toen had hij zijn goede vriend Hans Kesting bereid gevonden om als 'hulp-sint' de sinterklaasuitzending mogelijk te maken. Dit jaar is er weer een special rond Sinterklaas met Paul de Leeuw. Over de inhoud ervan is nog niets bekend.

10) En dan is het zover: dé intocht
Voor het eerst arriveert de Sint in Groningen tijdens de landelijke intocht. Dit jaar vindt deze plaats op zaterdag 16 november. De goedheiligman zal met zijn gevolg in de historische Groninger binnenstad aanmeren met zijn stoomboot. De extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal begint om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 13.15 uur. Dieuwertje Blok wordt op de kade bijgestaan door één van de vaste verslaggevers van Het Sinterklaasjournaal, Jeroen Kramer. Blok en Kramer kennen vele voorgangers. Zo was Aart Staartjes jarenlang de vertrouwde man op de kade. Televisie-icoon Mies Bouwman was een verre voorgangster van Dieuwertje. Bouwman presenteerde in de jaren 50 en 60 de landelijke intocht.

Stefan de Walle speelt sinds 2011 Sinterklaas.Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden