Het signaal van de leraren vraagt om een royale handreiking van het nieuwe kabinet

Onderwijsminister Slob moet de stakende leraren in het basisonderwijs royaal tegemoetkomen.

De bioscopen profiteerden van de vorige staking, nu ligt sneeuwpret als tijdverdrijf voor de kinderen voor de hand. Beeld anp

De actiegroep die vorige week halsoverkop vakbond werd, PO in actie, waarschuwde ruim tevoren: wanneer het nieuwe kabinet niet over de brug komt, gaat het basisonderwijs opnieuw plat. Gezien de ruime steun van andere onderwijsorganisaties voor de stakers, valt te verwachten dat de deuren van de meeste basisscholen vandaag gesloten blijven. De bioscopen profiteerden van de vorige staking, nu ligt sneeuwpret als tijdverdrijf voor de kinderen voor de hand.

Dankzij Lodewijk Asscher, namens de PvdA steunpilaar van het vorige kabinet, werd 270 miljoen voor salarisverbetering vrijgemaakt. Voor vermindering van de werkdruk stelt het kabinet nog eens 480 miljoen beschikbaar, zij het pas in 2021. Het is, zo maken de docenten andermaal duidelijk, te weinig en te laat.

Het is de vraag of het realistisch is dat de salarissen van het basisonderwijs worden opgetrokken tot het niveau van het voortgezet onderwijs, zoals de actievoerders eisen. Maar stilzitten is geen optie voor Arie Slob, de nieuwe minister voor het basisonderwijs. Hij moet per direct de handschoen opnemen en zorgen voor een structureel betere beloning , voor duurzame vermindering van de werkdruk en voor het voortvarend aanpakken van het lerarentekort.

Terecht heeft de samenleving enkele jaren geleden van de leraren in het basisonderwijs geëist dat ze beter gekwalificeerd moeten zijn. Verzwaring van de opleidingseisen was het logische gevolg. Ook het toezicht op de prestaties in de klas is geïntensiveerd. Mondige ouders eisen dat scholen open kaart spelen over hun prestaties. Maar beter onderwijs vereist ook betere werkomstandigheden en een uitnodigend klimaat voor nieuwe generaties onderwijsgevenden.

De klachten van docenten in het basisonderwijs over te zware belasting zijn gegrond. In het oog springt de tijdrovende administratie van de verrichtingen van de leerlingen. Maar ook de extra aandacht voor leerlingen met achterstanden (die sinds enkele jaren in het reguliere basisonderwijs moeten worden opgevangen) drukt zwaar op de docenten.

Staken is nog altijd uitzonderlijk in het onderwijs. Het signaal van de leraren vraagt om een royale handreiking van het nieuwe kabinet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden