Column

Het schrijven van een kinderboek - wie heeft dat eigenlijk níét gedaan?

Als Bekende Nederlanders op zoek gaan naar manieren om hun carrière te verbreden, komen ze meestal, als eerste zijcarrière, uit op het schrijven van een kinderboek.

Het schrijven van een kinderboek - wie heeft dat eigenlijk níét gedaan? Yvon Jaspers, Youp van 't Hek, Daphne Deckers, Edsilia Rombley en ja, zelfs Ayaan Hirsi Ali heeft een kinderboek geschreven, maar dat is alleen voor 10-plus.

Op de een of andere manier is het blijkbaar logisch om te denken: ik ben zanger/presentatrice/cabaretier/omstreden politica, maar ik heb een kinderboek in me zitten, en dat móét eruit.

Daarom was ik niet verbaasd toen ik op de toonbank van Bart Smit het boek 2 Kleine Kleutertjes zag liggen van Jan Smit en zijn zus Monique Smit.

2 Kleine Kleutertjes is een liedjesboek met cd, met teksten van Jan en zang van Monique. Samen prijken zij op de eerste pagina van het boek, op een glamourfoto waarbij Jan die vreemde glimlach heeft die hij ook op al zijn posters en merchandise vertoont: met de hagelwitte tanden zo hard op elkaar geklemd dat je vermoedt dat het een kunstgebit is, en dan vastgelijmd.

Het voorwoord van Jan gaat erover dat je als ouder met kleine kinderen soms naar kinderliedjes moet luisteren die je niet leuk vindt, maar de liedjes van Jan en Monique zijn 'vooral vrolijk, leerzaam en eigentijds. Hopelijk kunnen de ouders hier ook nooit genoeg van krijgen... ;-)', sluit Jan zijn proloog af. Een man die zo veel leestekens achter elkaar kan zetten, moet ook goede songteksten kunnen schrijven.

Vrolijk, leerzaam en eigentijds. Dat is nogal een belofte. Ik denk dat Jan met 'vrolijk' bedoelt dat zijn liedteksten bijvoorbeeld de strofe 'Laa-la-la-laa-la-la-laa-la-la' bevatten, en dat twintig keer achter elkaar, in het lied Lente. Misschien bedoelt hij ook dat hij in het lied Wat doet een Eendje? steeds vijftien keer achter elkaar het woord 'kwak' herhaalt.

Leerzaam. Ook dat is beloofd. Dat moet slaan op het lied Aardappels met chocola, waarin wij leren wat er in onze buik zit. 'Als je in je buikje kijkt, weet je waar het dan op lijkt/ Pap, maar dan een beetje raar, alles door elkaar.' Of misschien zit het educatieve aspect in het lied Allemaal druppeltjes water, dat gaat over de herkomst van druppeltjes water. 'Allemaal druppeltjes water, die vallen uit de kraan/ Allemaal druppeltjes water, of uit de lucht vandaan.'

En dan ook nog: eigentijds. Dat eigentijdse, dat heb ik niet kunnen ontdekken, want de liedjes van Jan en Monique gaan over de klassieke kleuterthema's: eendjes, kipjes, spinnetjes, de wind en de dagen van de week. Het eigentijdse zit hem er denk ik vooral in dat het Monique Smit is die op de begeleidende cd almaar 'Laa-la-la-laa-la-la-laa-la-la Laa-la-la-laa-la-la-laa-la-la Laa-la-la-laa-la-la-laa-la-la Laa-la-la-laa-la-la-laa-la-la Laa-la-la-laa-la-la-laa-la-la' zingt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden