Het schavot

Eerste doelpunt! Wim Veerman, kritisch Het Schavot-lezer, levert een belangrijke bijdrage aan het historisch onderzoek naar de eerste treffer in het Nederlandse betaald voetbal....

Huisdichter Cornelis! Cornelis liet een interland schieten voor een musical.

SOUND OF MUSIC

Nonnen en edelweiss

Liefde in oorlogstijd

Zij gouvernante

Von Trapp de baron

Davids verdreven door

Musicalliederen

Zonder dat eeuwige

Voetbaljargon

Sportsongs! In de herfst van 1975 verscheen een nieuw album van Bob Dylan, Desire. Dat opende met een opzienbarend en ruim acht minuten durend nummer: Hurricane. Het lied ging niet over een orkaan, maar over Rubin 'Hurricane' Carter, bokser die, in de woorden van Dylan en mede-tekstschrijver Jacques Levy, 'coulda been/The champion of the world.' Carter had eind 1964 als uitdager verloren van wereldkampioen Joey Giardello. Het was definitief gedaan met Hurricane (geboren in 1937) na de avond van de 16de juni 1966. Toen werden in de Lafayette Bar and Grill in Paterson, New Jersey, drie blanke mannen doodgeschoten. Bijna een jaar later werden Carter en zijn vriend John Artis veroordeeld tot levenslang wegens drievoudige moord. In 1975 stuurde gevangene Carter een exemplaar van zijn juist verschenen autobiografie naar Dylan. Die bezocht de bokser in zijn cel en was bijna onmiddellijk overtuigd van diens onschuld, wat resulteerde in de epische sport-protestsong Hurricane. The trial was a pig-circus, he never had a chance. En in zijn befaamde Rolling Thunder Revue stelde Dylan dat avond aan avond aan de orde. That's the story of the Hurricane/But it won't be over till they clear his name/And give him back the time he's done. Onder druk van Dylans pr-offensief werd de veroordeling van Carter begin 1976 onrechtmatig verklaard. Pas in 1984 stelde een federale rechter vast dat Carter ten onrechte bijna twee decennia in de lik had gezeten. Volgende week een nieuwe sportsong. Stay tuned!

De Geoliede Geruchtenmachine! Stam van Lazio naar PSV. Cocu van Barcelona naar PSV. Zenden van Chelsea naar PSV.

Lezer Lex! Lezer Lex leest sneller dan God kan schrijven!

- Lezer Lex, wat heb je nu weer gelezen?

Gedichten van Chris Willemsen: Eeuwig buitenspel, odes aan gestorven voetballers.

- Juist nu De Dood het thema van de Boekenweek wordt: hoe is het mogelijk.

Zeg dat wel. De titel klopt trouwens niet, want voor zover mij bekend zijn Concetto lo Bello, Denis Neville, Wim Beltman en Tofik Bakhramov wel overleden, maar geen voetballers. Evenmin als Phida Wolff en Koen Verhoeff.

- Niet zo kinderachtig, Lezer Lex.

Irritant! Het lijkt wel alsof er niet genoeg overleden prachtvoetballers zijn voor een volwassen dichtbundel. Nou, die zijn er heus wel.

- Dat was het?

Nee. Want er staan ook een paar juweeltjes in de bundel die veel goedmaken. Over echte gestorven voetballers.

- Hoeveel schavotjes?

Zeven.

- Prijs?

Kost 12,50 euro.

- Ja, Lezer Lex?

Lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden