Het schavot

De op 1 mei overleden wielrenner Wim van Est was behalve coureur ook zanger. Althans, hij maakte in 1960 een plaatje met zijn vriend en plaatsgenoot Wout Wagtmans (overleden in 1994), eveneens coureur en zanger....

Van Est en Wagtmans, betere coureurs dan sportliedzangers trouwens, zongen een tekst van ene Lodewijk Post op muziek van Jean Benée. Achter beide pseudoniemen verschool zich Gerrit den Braber, vermaard liedjesbakker, ook over de Tour de France: Je zadel schaaft en schuurt,/Geen water in de buurt/De zon is moordend heet/De wegen zijn niet breed. Aldus Wout Wagtmans. Waarop Wim van Est doorkomt met: Soms val je in 't ravijn,/Verga je van de pijn/En met een lekke band/Sta je huilend langs de kant. Een zwaar beroep is het, wielerprofessional. Een slechte derailleur/Of andere malheur/ Dat maakt met kramp en pech/Je tot slaven van de weg. Vreselijk lot. Maar er is een keerzijde: Maar gaan de benen rap/Dan win je een étap/Dan vlieg je zonder pech/Als een koning van de weg. Koning of slaaf, dat is de vraag. Volgende week een nieuw sportlied. Stay tuned!

Plaatsen-waar-je-geweest-moet-zijn! Een vakantiedag die wordt besteed aan het bezoeken van een sportplek van historisch belang, is een welbestede vakantiedag! De ontmoeting met een oude held kan een regenvakantie redden. Het Schavot stelt de komende weken de kolommen open voor informatie, adviezen en tips. Welk stadion, zwembad, tenniscomplex, wielerberg of cricketveld mág je niet ongezien laten liggen, als je toch in de buurt bent? Voor welk graf van welke Beroemde Sporter dient even een omweggetje te worden gemaakt? Wat is het mooiste sportmuseum ter wereld? In welk café staat de wat dikker geworden oude topatleet achter de tap? De vakantie nadert, deel uw ervaringen met uw Schavot-vrienden! Uw niet-te-missen-sportplek naar schavot@volkskrant.nl!

Huisdichter Cornelis! Cornelis verzoekt om geboortebeperking in Rotterdam-Zuid!

BUFFEL

Buffel bij Feyenoord

Briesend de weide in

Bertje hoopt hoor ik

Op voortplantingsdrift

Doch het idee van een

Rotterdams-Belgische

Horde holhoornigen

Lijkt mij geschift

De Geoliede Geruchtenmachine! Witschge van Ajax naar Nice. Overmars van Barcelona naar Manchester United. Kluivert van Barcelona naar Manchester United. Sneijder van Ajax naar AC Milan.

Lezer Lex! Lezer Lex leest sneller dan God kan schrijven!

- Lezer Lex, wat heb je nú weer gelezen?

Ik heb in één lange ruk Wij waren allemaal goden, de Tour van 1948 van Benjo Maso gelezen.

- Zo dun?

Nee, zo adembenemend mooi. Het komt niet zo heel vaak voor dat in Nederland een sportboek verschijnt van dit niveau. Dus is het doodzonde dat je er als een bezetene doorheen scheurt.

- Unputdownable, zoals de Amerikanen zeggen.

Inderdaad. Het is zo'n boek dat je 's avonds begint te lezen en opeens is het half vijf in de ochtend, ben je vergeten hoe je heet en denk je dat het juli 1948 is.

- Als je van wielrennen houdt.

Natuurlijk, de legendarische Ronde van 1948 betrof wielrennen. Maar het boek geeft ook een tijdsbeeld en vooral een mensbeeld. Het is bij vlagen ronduit verbijsterend. En humoristisch. Briljant, kortom.

- Hoeveel schavotjes?

Negenenhalf.

- Kost het?

Kost 18,50 euro.

- Jaha, Lezer Lex?

Léééééézen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden