Het Schavot

Sportsongs! Jimmy Tigges, bedenker/presentator van de muzikale sportrubriek Zet 'm Op, elke zondagmiddag op Radio Rijnmond, ontdekte op de cd Groente in Aspic van De Manuela's (uitgekomen in eigen beheer, 2001), het prachtnummer Tour de France, typisch voorbeeld van de zogenoemde huishoudpop....

Huisdichter Cornelis! Cornelis hoort de stem van speaker Pé!

VOLENDAM

Visserskoor van bordkarton

Mijn kop steekt door het gat

Klompen glanzen in de zon

Ik een koorknaap mooi is dat

Gerookte paling op de dijk

Pilsjes en de meisjes lonken

Eén voor één en niet tegelijk

Koorknaap nu behoorlijk dronken

Hoort van boven speaker Mühren

Verleden heden omgekeerd

Pé roept laat het eeuwig duren

Tot mijn club weer degradeert

Opmerkelijk! Martin van Neck, senior-researcher van de VIENO (Vereniging voor Interessant Edoch Nutteloos Onderzoek) raakt in rapport 74-06 weer aan de grenzen van het weten. Het Nederlands elftal evenaarde in Wit-Rusland met de vijftiende niet-verliespartij op rij het Nationaal Record Ongeslagen Blijven. (Volgens SBS6 en NRC staat het record op zestien, maar in die reeks staat op nummer veertien de penalty-nederlaag in de halve finale van het EK 2000 tegen Italië. Nederlaag!) De VIENO ontdekte magische overeenkomsten tussen de vorige recordreeks (Oranje 1970-1974) en de huidige: 1. In beide gevallen werd het record winnen op rij op zeven gezet, waarna een gelijkspel volgde; 2. De midvoor en topscorer van de twee teams was tevens midvoor van Barcelona; 3. Toen en nu was het eerstvolgende WK in Duitsland; 4. In de kwalificatie voor het aan dat WK voorafgaande EK werd Nederland in 1972 tweede achter een Oost-Europese ploeg (Joegoslavië), na 1-1 thuis en verlies uit. Ook hier dreigt herhaling; 5. In beide selecties was een tweeling aanwezig. Toeval bestaat niet!

De Geoliede Geruchtenmachine! Beckham van Manchester United naar AC Milan. Stam van Lazio naar Inter. Emerton van Feyenoord naar Middlesbrough.

Lezer Lex! Lezer Lex leest sneller dan God kan schrijven!

- Lezer Lex, wat heb je nú weer gelezen?

Andermaal las ik een wielerboek en ook ditmaal bereikte ik verrijkt en gelukkig de finish: Parijs is nog ver.

- De biografie van Zoetemelk?

Nee, de zeer originele poging van Peter Ouwerkerk om aan de hand van de zintuigen het fenomeen van de Tour de France te doorgronden. Het is een zoektocht naar de ziel van de Tour .

- En, gevonden?

Ja en nee. Veel dichter kun je er niet bij komen, denk ik. Maar de Tour is als een mysterieuze vrouw: hij laat zich nooit helemaal kennen. Wie Parijs is nog ver heeft gelezen en ook Ouwerkerks vorige boek Tourkoorts er nog even bijpakt, die bekijkt de komende Tour de France zoals je kijkt naar je oude buurmeisje dat Miss World is geworden: onbereikbaar, maar ook heel dichtbij.

- Kost het?

Boek kost 17,95.

- Hoeveel schavotjes?

Negen.

- Ja, Lezer Lex?

Léééééézen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden