Het Schavot

Prangende Vragen! Opnieuw stelt Het Schavot feiten uit de voetbalhistorie keihard ter discussie! Pieter Beelen geeft aan, Het Schavot maakt af!...

Bert Wagendorp

Zei-die dat?? 'Kijk, als Rogge serieus iets wil doen aan doping, dan moet hij niet als tweede daad de prins De Merode aanstellen in een hoge functie. Dat is juist degene die alles jarenlang onder de tafel heeft gestopt.' (Henk Kraaijenhof ziet in Sportweek een groot Belgisch IOC-complot.)

Linksom! Max Dohle heeft zich hardnekkig vastgebeten in de kwestie van de linksom-draaiende sporters. Hij constateert dat kunstrijdsters in de vrije kür tachtig procent linksom draaien, evenals kinderen op een schoolplein. Dohle vermoedt een biologisch-evolutionaire achtergrond: bij linksom-draaien is de rechterhand vrij voor verdediging. Linksom gaan geeft een veilig gevoel, de linksom-draaiende mens - mits rechtshandig - voelt zich weerbaarder. Volgens Dohle is het opvallend dat in het tennis, waar geen rondjes gedraaid hoeven worden, veel linkshandigen actief zijn. En dan is er nog iets, meent Dohle, wat de keuze voor linksom zou kunnen ondersteunen. De beweging van links naar rechts ziet er voor de toeschouwer sneller uit dan die van rechts naar links. Laat een schaatser van rechts naar links langssprinten, en het lijkt slome japie wel. Hoe kan dat nou weer? De kolommen blijven open!

Superstat John Frederikstadt tracht de Eerste Gele Kaart-kwestie verder te compliceren. Hij ontdekte dat op 12 augustus 1972 ook Edens (Veendam) geel kreeg. Dus we hebben nu zeven kandidaten: Arntz, Bosveld, Kras, Blaauw, Van der Stijn, Van Ranzow, Edens. Bedankt, John Frederikstadt!

Huisdichter Cornelis richt een klein monumentje op: een prachtig Ollekebolleke voor de grote Velibor Vasovic.

VASCO

Pure professional

Velibor Vasovic

Keek stoicijns naar

De bal en de spits

Leidende handen en

Oost-Joegoslavische

Trucjes, dag Vasco

Onzichtbare gids

Het Andere Oranje! Arjen van Berkel doorbreekt dogma's en oude vormen. Hij gooit er gewoon een Ander Oranje tegenaan dat geheel bestaat uit buitenlanders. Goed idee van Van Berkel. Vanaf vandaag heet het Andere Oranje de Andere Elf (AE), opengesteld voor alle gezindten en nationaliteiten! De mogelijkheden zijn opeens legio! Het Amerikaanse Presidenten AE vol Schotten en Ieren. Het Beroemde Componisten AE vol Duitsers en Oostenrijkers.

Van Berkels Formule I Andere Elftal (FAE): Nick Verstappen (Willebroek), Stephen Schumacher (Everton), Laurent Montoya (Olympique Lyon), Constantin Schumacher (Rapid Bucharest), Yukihiko Sato (FC Tokyo), Jürgen Panis (Tirol Innsbruck), Mikko Salo (FC Lahti), Brian Irvine (Ross County), Leonel de la Rosa (Club Sporting 89), Danny Webber (Man United), Michael Herbert (Celtic). Coach: Matteo Ferrari (Parma).

Het Schavot breekt ook met tradities, het is afgelopen met het wekelijkse getelefoneer! Volgende week meer over de nieuwe HS-rubriek Het Grote Ongenoegen! Stay tuned!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden