Het schavot

Huisdichter Cornelis! Een smeekbede van Cornelis aan het Ajax-bestuur en trainer Koeman!..

JARI

Luister naar Litmanen

Fins symfonieorkest

Strelende klanken

De paukslag de snaar

Hand van de meester leidt

Risicojongeren

Jari moet blijven hij

Is nog niet klaar

Sportsongs! Axel Portman vond niet alleen een oude Nederlandstalige sportsong, hij meent ook dat daarin geheime informatie verborgen zit betreffende de historie van Oranje. Het sportlied De Generaal van Lenny Kuhr stormde op 20 juli 1974 (dertien dagen na de onder leiding van Rinus Michels verloren WK-finale tegen West-Duitsland) de 'Tipparade' binnen en was een week later alweer spoorloos verdwenen.

Op last van de veiligheidsdienst van de KNVB? De eerste regels zijn niet meer dan inleiding: Vermagerd door de Spaanse zon kwam hij die zag en overwon/De trainer die haast alles kon - de generaal. Maar even verderop komt de volgende frase: Hij is de meester, hij brengt rust, verschaft de speler geld en lust. Lust? Lúst?!? Het kan bijna niet anders of Lenny Kuhr zingt hier over het beruchte zwembadincident dat Oranje uiteindelijk de wereldtitel zou kosten. Een incident? Een door Rinus Michels hoogstpersoonlijk georganiseerde erotische zwemsessie vol lust, beweert Kuhr, die kennelijk meer weet. Lag Kuhr zelf soms na een gastoptreden ook in het water?? Er vallen zes namen: Johan (Cruijff), Wim (Jansen of Van Hanegem), Rob (Rensenbrink), Arie (Haan), Ruud (Krol) en John (Rep). Waren zij de 'zwemmers'? De zin erna (Met discipline naar de top - de generaal, heel magistraal) moet vermoedelijk ironisch worden opgevat en het langdurige ge-lalalala aan het slot is waarschijnlijk Lenny Kuhrs antwoord op de vraag wat zich die fatale nacht onder de waterspiegel afspeelde: lalalala. Volgende week een nieuwe sportsong. Stay tuned!

Verliezers! De Vereniging voor Interessant Edoch Nutteloos Onderzoek (VIENO) van top-researcher Martin van Neck stelt in het gevoelige rapport no. 07071974 (dat helemaal is gewijd aan nederlagen) onder meer vast wat het wereldrecord verliespartijen op rij voor nationale voetbalteams is - we kunnen maar beter op alles zijn voorbereid. Het record staat op naam van San Marino, dat tussen 1993 en 2001 36 keer achtereen verloor. Het wereldrecord langste periode verliezen is in bezit van Guam, dat tussen 1975 en 1998 alle gespeelde duels verloor. Oost-Samoa is een mooi eind op weg het record van Guam af te pakken. Het eiland verloor sinds september 1983 alle interlands, waaronder enkele mooi ruim: 20-0 tegen Papua Nieuw Guinea, 18-0 tegen Tahiti en 31-0 tegen Australië. Het Nederlands record bedraagt acht verlieswedstrijden op rij voor het Oranje van onder meer Abe Lenstra tussen 1949 en 1951.

De Geoliede Geruchtenmachine! Ronald de Boer van Rangers naar Blackburn Rovers.

Lezer Lex! Lezer Lex leest sneller dan God kan schrijven!

- Lezer Lex, wat heb je nú weer gelezen?

Ik heb in één dag de 500 dagen meebeleefd die Jan Roelfs als teammanager aan de zijde van Guus Hiddink doorbracht voor en tijdens het WK voetbal.

- En dat boek heet?

Het heet 500 dagen in Zuid-Korea, Hét verhaal over de grote verrassing van het WK 2002. Titels van sportboeken worden steeds langer, dat staat vast.

- Mooi boek?

Die hele hype rond Zuid-Korea hing me tíjdens het WK al flink de keel uit. Maar Roelfs beschrijft de krankzinnigheid van binnenuit, en dat maakt het bij vlagen wel interessant.

- Niet altijd?

Het had compacter gekund. En het duurt 126 van de 176 pagina's voor het WK begint.

- Kost het?

Boek kost 15 euro.

- Hoeveel schavotjes?

Zesenhalf.

- Ja, Lezer Lex?

Léézen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden