Het schavot

Sportsongs!..

Bert Wagendorp

De statistieken van dat lied, volgens Leeuwarder Courant-journalist Marcel de Jong: in 3.56 minuten 25 namen van befaamde basketbalsterren en 39 keer het woord basketbal. Een fraaie score. Basketball is my favorite sport/I like the way they dribble up and down the court/Just like I'm the King on the microphone so is Dr. J and Moses Malone/I like slam dunks take me to the hoop/I like pick-and-roll, I like the give-and-go. Het is duidelijk, Kurtis Blow houdt van basketbal. Het is 1984, het jaar waarin rookie Michael Jordan zijn entree maakt bij de Chicago Bulls. Volgende week een nieuwe sportsong. Stay tuned!

Eerste doelpunt! Wie scoorde het eerste doelpunt in het betaald voetbal? Andre Lopes Dias wijst erop dat de eerste officiële profcompetitie niet begon op 28 november 1954, maar al op 5 september 1954. Want op 28 augustus van dat jaar had de bondsvergadering besloten dat spelers een vergoeding mochten krijgen. Er was dus sprake van een beetje profvoetbal. Er waren vier klassen van dertien elftallen. Het werd 'de vergeten competitie', die op 14 november werd afgebroken. Er waren die vijfde september 24 duels. Waarin meestal ook werd gescoord. Maar door wie als eerste?

Huisdichter Cornelis! Ajax-seizoenkaarthouder Cornelis bewijst zijn objectiviteit en liefde voor het spel met een ode aan Robin van Persie!

YOUNG REBEL

Oertalent goaltjesdief

Robin van Persie dus

Gozer met rock'n'roll

Kek om te zien

Maakte al naam als de

Profvoetbalorige

God schiep in Rotjeknor

Nieuwe James Dean

De Geoliede Geruchtenmachine! Van der Vaart naar Liverpool. Van Bommel naar Fulham.

Schaatsplan! In het weekeinde van de wereldkampioenschappen schaatsen, komt Remon Enting met een opzienbarend plan om het allrounden van een wisse ondergang te redden. Hij wil de drie kilometer als vijfde afstand toevoegen, en de deelnemers vervolgens de keuze laten aan de hand van welke vier afstanden zij hun klassement maken. Sprinters zien af van de tien kilometer, stayers blijven weg van de 500. Sensatie op het eerstvolgende ISU-congres! Wie biedt meer?

Lezer Lex! Lezer Lex leest sneller dan God kan schrijven!

- Lezer Lex, wat heb je nú weer gelezen?

Een flinke pil! De Generaal

van Bert Hiddema, over Rinus Michels.

- Een biografie van de Sfinx?

Zo had het ook kunnen heten ja. Hiddema voegt, na Cruijff en Gullit, een nieuw werk toe aan zijn voetbaloeuvre.

- Is het wat, Lezer Lex?

Hiddema moet worden geprezen om zijn werklust. Het is toch altijd weer een heel getyp, zo'n biografie.

- Klinkt niet juichend.

Nee. Het staat allemaal keurig op een rijtje, maar het prikt nergens, in dit boek. Aan het eind vraag je je af waarom Michels nog niet heilig is verklaard. Terwijl hij behalve een goede coach toch vooral een botte hufter was.

- Wel veel humor, die Michels.

Ja, echte Amsterdamse humor. Zit Michels met vrouw en de Gullitjes aan tafel in Milaan. Zegt mevrouw Michels dat ze in Barcelona de 'Nederlandse Telegraaf' lazen. Zegt Michels: 'Heb je soms ook een Spaanse Telegraaf?' Schrijft Hiddema: 'Echte Amsterdamse humor, plat liggen ze alle vier.'

- Lezer Lex niet.

Neu.

- Hoeveel schavotjes?

Zesenhalf voor de moeite.

- Kost het?

16,95 euro.

- Ja, Lezer Lex?

Pfffff.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden