Het Schaduwkabinet over de 3-procentsnorm: 'Afspraak is afspraak, nu lef hebben'

De komende weken vergaderen de leiders van VVD, CDA en PVV op het Catshuis. De uitkomsten daarvan blijven tot het eind geheim. Het Schaduwkabinet van vk.nl adviseert de komende weken de politici wat te doen. Met vandaag: de 3-procentsnorm.

Maxime Verhagen (CDA), Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) in oktober 2010. © ANP

De deelnemers aan ons panel zouden wel eens de opvolgers kunnen zijn van de huidige politiek leiders van de partijen. Bram Dirkx is voorzitter van de JOVD, Arrie Vis is zijn collega bij het CDJA.

Bram Dirkx (JOVD)
'Wat mijn betreft houden we ons aan die 3 procent. Afspraak is afspraak. We hebben hier niet voor niets voor gepleit in Europa. Nu snap ik ook wel dat het heel lastig wordt. En als nu blijkt dat bijvoorbeeld de belastinginkomsten tegenvallen, dan moet het misschien maar zo zijn dat we er iets van afwijken. Mensen hebben onterecht het idee dat allerlei sociale verworvenheden niet meer kunnen worden aangepast.

Dit biedt juist de kans om eindelijk hervormingen door te voeren. Op de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Laat mensen meteen vanaf 2013 langer doorwerken. Waarom zou je willen stoppen met werken? Verder moet er geld te vinden zijn bij ontwikkelingssamenwerking en kun je ingrijpen in de WW en de ambtenarensalarissen bevriezen. Ook kun je bijvoorbeeld de basisbeurs afschaffen, een sociaal leenstelsel invoeren en de ov-jaarkaart versoberen. Dan wordt studeren echt investeren in je eigen toekomst.

Belastingverhoging is wat mij betreft geen optie. De overheid krijgt namelijk niet te weinig inkomsten. Integendeel. Zij geeft gewoon te veel uit.'

Arrie Vis (CDJA)
'Van de Grieken eist de Nederlandse regering dat ze drastisch bezuinigen en de economie hervormen. Dit zijn geen malse maatregelen; de uitkeringen en ambtenarensalarissen gaan tienstallen procenten omlaag. Gelukkig is de situatie in Nederland niet zo erg als in Griekenland, maar juist daarom moeten we ons realiseren dat we niet boven onze stand kunnen leven. Nederland moet zichzelf ook houden aan de eisen die we aan ander landen stellen. Dit geldt dus ook voor het maximeren van het begrotingstekort op 3 procent van het bbp.

Als we nu niet het lef hebben om de hypotheekrenteaftrek, het ontslagrecht en de zorgkosten stevig aan te pakken, laten we jongeren de rekening betalen. Maatregelen die jongeren treffen zoals de langstudeerboete, extra kosten voor de tweede master en het versoberen van de basisbeurs gaan meteen in. Het is dan niet uit te leggen dat andere maatregelen, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, pas in 2020 ingaan. Begrotingsdiscipline is niet voor niets zo belangrijk. Lenen is immers een claim op de toekomst van de huidige jongeren.'

Arrie Vis. © Hanneke Melsen
JOVD-voorzitter Bram Dirkx
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden