Het schaduwkabinet bepaalt de taboes: 'Pensioenleeftijd wél, btw niet omhoog'

De komende weken vergaderen de leiders van VVD, CDA en PVV op het Catshuis. De uitkomsten daarvan blijven tot het eind geheim. Het Schaduwkabinet van vk.nl adviseert de komende weken de politici wat te doen. Met vandaag: wat moet er absoluut taboe blijven?

De deelnemers aan ons panel zouden wel eens de opvolgers kunnen zijn van de huidige politiek leiders van de partijen. Bram Dirkx is voorzitter van de JOVD, Arrie Vis is zijn collega bij het CDJA.

Bram Dirkx
Het defensieapparaat ging in 2011 al drastisch in de uitverkoop, dus daar kan men - en wil ik - simpelweg niet veel meer halen. Over het verder financieel bijdragen aan het JSF-project beslist men pas in 2014. Tot die tijd heeft Nederland haar medewerking toegezegd aan de testcase en wat mij betreft blijven we ook betrokken. Verder zijn er weinig taboes.

Een bezuinigingsronde biedt liberalen de mogelijkheid om het takenpakket van de overheid weer eens tegen het licht te houden. Wat mij betreft bestaat dat takenpakket uit zaken die de burger zelf niet of moeilijk kan organiseren. Bezuinigen betekent dan ook het beëindigen van een niet-noodzakelijke overheidsactiviteit en daarmee levert het een directe lastenverlichting voor de burger op. Het in stand houden hiervan en de lasten direct doorschuiven naar de burger middels belastingverhoging vind ik onwenselijk.

De belastingheffing drukt in Nederland al fors op het besteedbaar inkomen. Een verhoging van de btw of een andere belasting lijkt mij dan ook geen oplossing.'

Arrie Vis
'Voordat onderhandelingen starten zie je iedere partij altijd de zogenaamde piketpaaltjes in de grond slaan. Men noemt de dingen waarop absoluut niet bezuinigd mag worden. Het komt echter altijd raar over richting de kiezer als dan na de onderhandelingen blijkt dat de AOW helemaal niet op 65 hoeft te blijven of de hypotheekrenteaftrek plotseling toch bespreekbaar is. Dit versterkt het vertrouwen niet richting de kiezer.

Als CDJA zijn wij daarom tegen het opstellen van lijstjes met dingen waarop absoluut niet bezuinigd mag worden. In principe moet alles bespreekbaar zijn. Het gaat om het totaalplaatje wat de onderhandelaars presenteren en waarover je een mening kunt vormen. En bij dit totaalplaatje kun je wel aandachtspunten geven.

Zo vinden wij het als CDA-jongeren niet uit te leggen dat de AOW-leeftijd pas in 2020 omhoog gaat terwijl jongeren wel direct te maken krijgen met bezuinigingen op het hoger onderwijs en de studiefinanciering. Voor het CDJA is het essentieel dat maatregelen zo snel mogelijk ingaan en dat er geen generaties worden ontzien. We moeten immers met elkaar samenleven en dus gezamenlijk de lasten dragen.'

Bram Dirkx
Arrie VisBeeld Hanneke Melsen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden