Het schaduwkabinet bepaalt de bezuinigingen: halveer WW, ontwikkel innovatie in de zorg

De komende weken vergaderen de leiders van VVD, CDA en PVV op het Catshuis. De uitkomsten daarvan blijven tot het eind geheim. Het Schaduwkabinet van vk.nl adviseert de komende weken de politici wat te doen. Met vandaag: waar moet sowieso op worden bezuinigd?

De deelnemers aan ons panel zouden wel eens de opvolgers kunnen zijn van de huidige politiek leiders van de partijen. Bram Dirkx is voorzitter van de JOVD, Arrie Vis is zijn collega bij het CDJA.

Arrie Vis
Wat het CDJA betreft zullen wij in 2013 sowieso op de AOW moeten bezuinigen. De AOW-leeftijd kan per 2013 ieder jaar met een paar maanden omhoog en de hoogte van de uitkeringen kunnen losgekoppeld worden van de lonen. Dit levert gelijk geld op voor de staatskas.

De steeds grotere zorguitgaven zullen afgeremd moeten worden, er valt te denken aan een verdubbeling van de eigen bijdrage en minder vergoeden in het basispakket.

Ook kunnen de toeslagen verminderd worden en alleen uitbetaald als het gezinsinkomen minder dan de helft van modaal is. Nu krijgen miljoenen Nederlanders verschillende toeslagen en zijn wij massaal geld aan het rondpompen met alle uitvoeringskosten van dien.

Tot slot moeten wij op de WW-uitkeringen bezuinigen. Nu is die maximaal 36 maanden, dit zal minimaal gehalveerd moeten worden.

Al met al een hoop pijnlijke maatregelen, dat moet iedereen goed realiseren. Maar ik vind het belangrijker dat Nederland zijn eigen broek kan ophouden dan dat wij jongere generaties met schulden opzadelen.

Bram Dirkx
Bezuinigingen kunnen in deze tijd simpelweg niet zonder hervormingen op de woning- en arbeidsmarkt, in de zorg en de sociale zekerheid. Op de korte termijn kan veel geld worden bezuinigd door innovatie in de zorg beter tot ontwikkeling te laten komen, het eigen risico te verhogen en versoberen van het basispakket. In de sociale zekerheid kan ook veel geld worden bespaard door de uitkeringen te ontkoppelen van de lonen, de WW-tijd te verkorten en ambtenarensalarissen te bevriezen.

Een bezuiniging op bilaterale ontwikkelingssamenwerking is wat mij betreft ook wenselijk. Dat is een principiële keuze. Noodhulp blijft wat mij betreft in stand. We zijn als Nederland een betrokken partner op het gebied van internationale vrede en veiligheid en wij voelen ons betrokken bij de internationale gemeenschap, maar we moeten constateren dat ontwikkelingssamenwerking in de huidige vorm afhankelijkheid en corruptie in de hand werkt. Het tast de ontwikkeling van de democratie aan en om nog maar te zwijgen van organisatiekosten, die aan de strijkstok blijven hangen.

Ontwikkelingshulp in de huidige vorm bemoeilijkt ook nog eens de concurrentiepositie van ontwikkelingslanden door de sneller toenemende inflatie. Ontwikkelingslanden zijn gebaat bij economische ontwikkeling en een zelfstandig functionerende staat waar belasting wordt betaald en waaruit de verzorgingsstaat kan worden gefinancierd. Dat is de beste manier om een democratie en volkssoevereiniteit tot ontwikkeling te laten komen. Daarnaast moet ondernemerschap worden gestimuleerd en tot ontwikkeling komen. Zoals Mark Rutte ooit zei: "geef mensen geen vis, maar een hengel, zodat ze leren vissen".

Een hervorming van het Nederlands ontwikkelingshulpbeleid is noodzakelijk. Ik zie veel meer heil in het verstrekken van microkredieten aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Er ligt natuurlijk ook een verantwoordelijkheid bij het individu zelf. Zij kunnen NGO's en particuliere initiatieven financieel steunen en verder helpen te ontwikkelen.


Arrie VisBeeld Hanneke Melsen
Bram Dirkx
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden