Het rode licht maakt duidelijk dat je bezet bent

Ans Hekkenberg helpt opnieuw haar moeder uit de brand. Als die op haar werk telefoneert, maakt een rood licht dat duidelijk.

Beeld Ans Hekkenberg

In december maakte ik op verzoek van mijn moeder een fietstasalarm. Het project viel blijkbaar in de smaak, want deze maand ontving ik een nieuwe bestelling van mams. Of ik iets kon bedenken tegen leerlingen die tegen haar kletsen terwijl ze aan de telefoon is. Mijn moeder werkt bij de receptie van een middelbare school en 's ochtends is het daar razenddruk. Terwijl de telefoontjes met ziekmeldingen binnenstromen, vormt zich een rij pubers voor haar balie. Ze zijn te laat en moeten zich melden.

Het probleem: mam beantwoordt die telefoontjes met een headset. Maar zodra er geen fysieke hoorn tegen haar oor zit gedrukt, nemen leerlingen aan dat ze beschikbaar is. En dus beginnen ze vol overgave te vertellen waarom het onterecht (neen, onmenselijk!) is dat de docent ze uit de klas heeft gezet, en waarom mijn moeder ze pardon moet verlenen. Lastig, want dan moet mam haar telefoontje onderbreken om een leerling om een ogenblik geduld te vragen.

Als er nu een lamp op de balie staat, die aangeeft of een receptiemedewerker bezet of beschikbaar is? Het is een simpele maar elegante oplossing. Stap 1: steel de kantoortelefoon. Nou ja, vraag de baas of je de kantoortelefoon mag lenen voor een kleine aanpassing. Stap 2: zet een zaag in de zijkant van de telefoon, en maak een opening waar een schakelaar in past. Stap 3: hoop dat dit nog in de categorie 'kleine aanpassing' valt, volgens de baas.

(Onderaan dit artikel een grotere weergave van deze illustratie). Beeld Joseph Jessen

Drie standen

Ik gebruik een schakelaar met drie standen. In de nulstand staat de lamp uit. Als de schakelaar op stand 1 staat, branden rode leds en is de receptiemedewerker dus bezet. Staat hij op stand 2, dan branden groene leds. De leds voed ik met een batterij.

Het werkt, maar mooi is het resultaat niet. Om het ledlicht beter te verdelen, gebruik ik een pingpongbal. Ik snij de bal doormidden, plaats de twee helften in elkaar, en plaats daar de leds onder. Het resultaat is dat het licht netjes wordt verdeeld over het hele oppervlak van de pingpongbal.

En nu maar hopen dat de leerlingen begrijpen dat een rode lamp 'bezet' betekent. Mocht het niet zo zijn, dan kan mijn moeder het apparaat nog altijd op een andere manier gebruiken. De volgende keer dat een leerling hartstochtelijk vertelt waarom een docent hem of haar ten onrechte heeft veroordeeld, hoeft mijn moeder maar één druk op de knop te doen. Groen betekent 'Ik geloof je'. Bij rood ben je af.

Beeld Joseph Jessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden