Het Rode Boekje op cd-rom

Het Rode Boekje van wijlen Voorzitter Mao gaat met zijn tijd mee. Ter gelegenheid van de 105de geboortedag van de Grote Roerganger is deze voormalige bijbel van de Chinese radikalinski's uitgebracht in een nieuwe gedaante: het Rode Cd-Rommetje....

De nieuwe productie werd gepresenteerd door een lid van het Politburo. Deze vond Mao's denken nog altijd van actuele waarde: 'De Deng Xiaoping-Theorie heeft het Mao Zedong-Denken geërfd en ontwikkeld, en het marxisme gedreven tot een nieuwe ontwikkelingsfase in China.' Verder waren er op Mao's postume verjaardag op 26 december geen feestelijkheden. Allicht niet, want 22 jaar na zijn dood is er van zijn ideeën weinig of niets meer over.

De gebalsemde Roerganger zou zich omdraaien in zijn mausoleum als hij zou weten wat Deng Xiaoping en diens politieke erfgenamen met de maoïstische leer hebben gedaan. Ze hebben onlangs zelfs de Grote Hal van het Volk aan het Tienanmenplein, bedoeld als een streng stalinistisch applauspaleis, gebruikt voor zoiets wufts en verwerpelijks als een modeshow.

De partij gebruikt de vader van het communistische vaderland om haar eigen legitimiteit te bewijzen, de commercie om geld aan hem te verdienen. Mao, doodsvijand van de markteconomie, doet het tegenwoordig als glimlachende ikoon uitstekend op aanstekers, wekkers, polshorloges en karaoke-cd's. Hij is de patroonheilige van de chauffeurs en model voor modieuze schilders. De stalletjes bij zijn mausoleum liggen vol met maomorabilia, zoals de Mao-souvenirs worden genoemd.

De uit Mao's brein voortgekomen schietgebeden van het beruchte Rode Boekje vormden voor de maoïstische barbaren van de Culturele Revolutie de ideologische rechtvaardiging voor de ergste uitwassen. Tegenwoordig is het een collectors item geworden. Straatverkopers vragen er honderd yuan (25 gulden) voor, maar met een béétje afdingen kun je het voor twintig yuan mee naar huis nemen. Er zijn per slot van rekening tientallen miljoenen exemplaren in omloop. Let wel goed op dat het origineel is, dus zonder Engelse vertaling en gedrukt vóór Mao's dood.

Het Rode Cd-Rommetje zal alleen worden aangeschaft door Chinezen die zich de kapitalistische weelde van een computer kunnen veroorloven. Het gevaar dat ze massaal met de schijf op het Tienanmenplein gaan zwaaien, zoals de Rode Gardisten destijds met het Rode Boekje, is denkbeeldig. De Chinese jeugd gaat tegenwoordig liever naar de disco. En ze gelooft nergens meer in, behalve in de macht van het geld.

Jan van der Putten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden