Het robberbridge raakt uit de gratie

In de aloude stiel van het robberbridge kan elke speler zich naar hartelust uitleven. Het speeltempo is hoog; zestien spellen per uur is geen uitzondering....

Er verschijnt elke robber een ander gezicht aan de overkant van de tafel; de paren wisselen van samenstelling. Een vaste gewoonte is het tarief. Voor aanvang van de middag bepalen de spelers zelf een inzet van een, twee, drie of vier cent per punt.

Na afloop van een wekelijkse clubavond willen sommige spelers en speelsters nog wel eens loten voor zo'n partij. Befaamde robberclubs als Hoenselaar (Amsterdam) en de Statenlaan (Den Haag) verdwenen helaas in de afgelopen jaren.

Tijdens de Bridgeweek Scheveningen ruimt organisator Hans Metselaar elke middag plaats in voor de beoefening van deze unieke, maar met uitsterving bedreigde vorm van bridge.

Hans Kreijns, in 1966 wereldkampioen met Bob Slavenburg die tot in Marokko robberbridge speelde, is in Scheveningen dagelijks van de partij.

Het vrije gedeelte ' s-middags is een prima omlijsting van alle toernooien in deze schitterende Bridgeweek die in de dertiende editie een vaste plaats heeft verworven in de agenda van veel Nederlandse bridgers. Voor elk wat wils: mixed, Butler, vrouwen en mannenparen, viertallen en tot besluit in dit weekeinde het open parentoernooi.

Als Metselaar erin slaagt een Patton en een sterk bezet knockout viertallentoernooi aan zijn festival toe te voegen kan dat ook de nationale en zelfs internationale top aantrekken zodat de allure van het evenement nog zal toenemen.

Kleine spellen met de intensieve strijd om een extra slag vormen de kern van een parenwedstrijd.

In diagram 1 weinig spektakel in een deelscore met toch enorme verschillen op de scorelijst. K H975 J A732 I A73 H V7

Zie diagram 1

Met deze aanpak, een doublet gevolgd door een bod in sans atout, gaf zuid een hand aan met 18-20 punten en een regelmatige verdeling. Tegen SA-contracten is het profijtelijk om van een lange kleur uit te komen om zo slagen te ontwikkelen; een aan elke bridger bekende wijsheid. Je vraagt eens om je heen naar de uitkomst op de diverse tafels. Tot je verbazing blijkt deze vaak identiek te zijn: HV! Dit maakte het afspel voor de leider erg gemakkelijk.

Zuid werkte IA en IH eruit waarbij oost-aan slag met IHdirect JV naspeelde. De leider kreeg zo gemakkelijk met twee schoppenslagen, een hartenslag, twee in ruiten en drie in klaveren zelfs een overslag .

De openingskeuze van west kon het spel volledig laten kantelen.

west 1J pas p as

noord pas 1K pas

Diagram 1 West gever noord-zuid kwetsbaar K V83 J 1065 I 1092 H 9432

oost 1I pas pas

Diagram 2 West gever niemand kwetsbaar K A52 J H987 I B103 H HVB

K 642 N

zuid dbl 1SA -Een ouderwetse 1J-opening op een vierkaart en een natuurlijk 1SA-antwoord. Ook deze zuid wilde iets van zich laten horen en begon met een doublet. Voor noord met minimale bezit van drie punten is het erg lastig om op dit doublet te passen. Na een ruitenuitkomstK B64 J 10654 I AV654 H A

K H973 N

J VB4 I H86 H 10865

W O Z

K AB10 J H98 I VB54 H AHB

noord pas 2H -oost 1SA pas -Diagram 3 Noord gever noord-zuid kwetsbaar K 965 J 1073 I V2 H H10865

K A4 J B54 I B98654 H 74

J VB3

W O I 2 H 97632 Z

K V108 J A2 I H987 H 10854

zou twee down en plus driehonderd wel goed zijn voor een score van honderd procent. Noord beleefde geen enkel genoegen aan het miezerige 2H en verloor na de uitkomst van JV twee hartenslagen, IA en IH, KH en tot overmaat van ramp na de mislukte snit op HV een tweede troefslag aan oost voor twee down, plus tweehonderd en de topscore voor oost-west.

Het ligt niet zo voor de hand maar zuid kon beter passen na 1SA. Na een ruitenuitkomst twee down en + 100 maar wel een uitstekende score voor noord-zuid.

Op de frequentiestaat van alle scores van het spel in diagram 2 stond + 180. Dat zal wel 1SA (2Iof 2H) gedoubleerd en precies gemaakt zijn. Zo was het niet.

zuid dbl pas -Zie diagram 2

west 1I pas noord dbl pas oost 1K pas

Zie diagram 3

west --pas pas p as noord pas 2I 4J -

N oost pas pas pas -

K B872 J 862

W O I H103 H V92 Z

K HV103 J AHV9 I A7 H AB3

Een scherp informatiedoublet van noord en een verder voorspelbaar biedverloop naar 1SA. West koos als uitkomst voor de kleur van partner, schoppen, maar wel met een opmerkelijke kaart: KB. De leider speelde een kleine schoppen in de dummy, oost ook klein en de eerste slag was voor KV van zuid.

De leider speelde klaveren voor de secce HA van west die met een kleine ruiten van slag ging voor IB. Op HH en HV gooide west vervolgens twee harten af. Een onvoorzichtige daad die vergaande gevolgen voor het verdere verloop van het spel veroorzaakte. De leider stak over naar JA, nam H10 mee, speelde JH en ging met harten van slag naar oost.

Deze mocht de dertiende klaveren maken en moest vervolgens – met in zuid: K108 en in noord KA4 – van KH9 afspelen. De dertiende harten in de dummy was de derde overslag. Ook een manier om + 180 bij elkaar te goochelen.

zuid 1SA -Tijdens het robberbridge maakte zuid in diagram 3 zijn partner uitermate tevreden en liet de tegenpartij verbijsterd achter. zuid 2H 2J pas -

De in alle tekstboeken voorgeschreven herbieding van de zuidhand na het nagatieve 2I van noord is 2SA: een sterke (23-24 punten) hand met een regelmatige verdeling.

In alle wedstrijden, ook op topniveau zal dat onvermijdelijk leiden tot 3SA. West komttegen 3SA uit met een kleine ruiten. De leider duikt de eerste slag en moet in de tweede slag IA noodgedwongen nemen. Dan HA gevolgd door HB en de snit op HV. Oost speelt ruiten en 3SA gaat drie down. Het spel haalt de kranten niet want op alle tafels gaat het zo.

In de robberpartij had zuid opeens zin te beginnen met 2J, in principe een vijfkaart of zelfs zeskaart. De fraaie vierkaart harten beviel zuid erg en het bereikte 4J was wonderschoon.

West probeerde ijzer met handen te breken en kwam tegen 4J uit met KA gevolgd door een kleine schoppen, hopend op KH in oost en daarna ook een introever. Dit tegenspel maakte het leven voor zuid aangenaam. Hij trok in drie keer de troeven en speelde HA en HB voor HV in oost. Maar dat was tegen 4J de laatste slag voor de tegenspelers en de kwetsbare manche voor noord-zuid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.